Web Analytics
Zelenski ponovo zatražio članstvo u NATO-u, Sijarto kaže da to nije moguće - BetaRS

Zelenski ponovo zatražio članstvo u NATO-u, Sijarto kaže da to nije moguće

Svet | 01.06.2023 | access_time 17:00
Zelenski ponovo zatražio članstvo u NATO-u, Sijarto kaže da to nije moguće
FOTO: Andreea Alexandru/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je u Moldaviji ponovio svoj zahtev da se njegovoj državi hitno dozvoli pridruživanje NATO-u i Evropskoj uniji na šta je mađarski ministar spoljnih poslova odgovorio da na dnevnom redu ne može biti pristupanje Alijansi države koja je u ratu.

Govoreći na Samitu Evropske političke zajednice, Zelenski je rekao da je Ukrajina spremna da bude u NATO-u i da mir nije moguć bez takvih bezbednosnih garancija jer će Rusija nastaviti da pokušava da proguta sve susedne zemlje van Alijanse, piše Bi-Bi-Si (BBC).

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da pitanje članstva Ukrajine u NATO, ne može biti na dnevno redu na julskom samitu Alijanse u Viljnusu.

"Moramo da budemo jasni u vezi sa ovim: pristupanje zemlje Alijansi koja je u ratu ne može biti na dnevnom redu", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Na sastanku NATO-a u Oslu generalni sekretar Jens Stoltenberg je danas rekao da se svi saveznici slažu da će Ukrajina postati članica, prenosi Rojters.

"Napredujemo, svi saveznici se slažu sa time da će Ukrajina postati članica. Moskva nema pravo veta protiv proširenja NATO-a", izjavio je Stoltenberg.

NATO se 2008. složio da će se Ukrajina na kraju pridružiti alijansi, ali lideri do sada nisu preduzeli korake, kao što je davanje Kijevu akcionog plana za članstvo koji bi odredio vremenski okvir za približavanje Ukrajine vojnom paktu.

Teme