Web Analytics
Senat odobrio podizanje granice američkog duga - BetaRS

Senat odobrio podizanje granice američkog duga

Svet | Izvor: Beta | 02.06.2023 | access_time 11:15
Senat odobrio podizanje granice američkog duga
Američki Senat usvojio je predlog zakona o povećanju gornje granice zaduživanja SAD koji omogućava da američka vlada nastavi da plaća svoje račune.

Predlog je sinoć usvojen sa 63 glasa za i 36 protiv, samo četiri dana pre nego što su SAD mogle da ostanu bez novca, i važiće do 2. januara 2025. godine, dva meseca nakon predsedničkih izbora sledeće godine, piše Glas Amerike.

U sledećem koraku zakon treba da potpiše predsednik SAD Džozef Bajden.

"Večeras su senatori iz obe stranke glasali za zaštitu teško zarađenog ekonomskog napretka koji smo postigli i sprečavanje da SAD, prvi put, ne mogu da plate svoje račune", naveo je Bajden u saopštenju.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je pre dva dana zakon o privremenom ukidanju granice zaduživanja, koja trenutno iznosi 31,4 biliona dolara, nakon što su Bajden i lider republikanaca u Kongresu Kevin Makarti postigli sporazum.

"Jasno sam izrazio da je jedini put napred dvostranački kompromis koji podržavaju obe strane. Ovaj sporazum ispunjava taj test", napisao je Bajden tada na svom Tviteru.

Predsednik Demokratske stranke i predsednik republikanaca postigli su dogovor o podizanju gornje granice državnog duga nakon što su pre pet dana razgovarali telefonom.

Zemlja i svet su gledali i čekali rešenje za politički sukob koji je pretio američkoj i globalnoj ekonomiji jer su SAD ostajale bez novca za plaćanje dugova početkom juna.

Centralni deo paketa je dvogodišnji sporazum o budžetu koji bi zadržao potrošnju na nivou za 2024. i povećao je za jedan odsto do 2025. u zamenu za podizanje granice duga na dve godine, što udaljava promenljivo političko pitanje od sledećih predsedničkih izbora.

Trudeći se da postigne dogovor kojim bi se nametnuli oštriji uslovi za primaoce državne pomoći, republikanci su postigli nešto, ali ne sve od onoga što su želeli.

Sporazum bi povećao starosnu granicu za postojeće za radno sposobne odrasle osobe bez dece sa 49 na 54 godine, ali je Bajden uspeo da obezbedi izuzeće za veterane i beskućnike.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika