Web Analytics
Janjić: Vanredni izbori će smiriti situaciju na Kosovu i Kurtija poslati u opoziciju - BetaRS

Janjić: Vanredni izbori će smiriti situaciju na Kosovu i Kurtija poslati u opoziciju

Politika | Izvor: Beta | 02.06.2023 | access_time 11:50
Janjić: Vanredni izbori će smiriti situaciju na Kosovu i Kurtija poslati u opoziciju
Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da bi vanredni izbori na Kosovu smirili tenzije na severu, a kosovskog premijera Aljbina Kurtija poslali u opoziciju.

Janjić je agenciji Beta kazao da će na sledećim kosovskim izborima Srpska lista dobiti snažnu opoziciju među srpskim narodom.

"Aleksandar Vučić (predsednik Srbije) i Srpska lista će teško moći da objasne narodu zbog čega su pre sedam meseci Srbima naredili da napuste kosovske institucije. Ta odluka je, pokazalo se, samo nanela ogromnu štetu Srbima na severu Kosova", ocenio je Janjić.

Prema njegovim rečima, raspisivanje vanrednih izbora na Kosovu bi uticalo na smirivanje političkih i bezbednosnih tenzija.

"Međunarodna zajednica za sada spominje vanredne izbore samo na severu Kosova, dok Vjosa Osmani (predsednica Kosova) govori o spremnosti da se raspišu vanredni izbori na celoj teritoriji. Izbori su jedini način da se predstavnici srpske zajednice vrate u institucije i da se popuni bezbednosni vakum. Na tim izborima Kurti će sigurno biti vraćen u opoziciju, jer je međunarodna zajednica izgubila poverenje u kosovskog premijera", istakao je Janjić.

Dodao je da je nakon poslednjih događaja na severu Kosova, Srpska lista izgubila kredibilitet kod srpskog naroda.

"Srpska lista će dobiti ozbiljnu opoziciju u srpskoj zajednici, a međunarodna zajednica će ozbiljno kontrolisati krađu glasova koja na severu Kosova itekako postoji. Srpska lista više neće moći da vrši pritisak i ucenjuje birače i druge srpske političke stranke", kazao je Janjić.

Naveo je da će predsednik Vučić imati problem kako da pred javnošću Srbije objasni svoju politiku o Kosovu.

"Nekako se karte nameštaju da je Vučić taj koji bi trebalo da preda Kosovo. Kada je u novembru prošle godine doneo odluku da Srbi napuste institucije, on se kockao s Kosovom. Povukao je rizičan i pogrešan potez koji će stići na naplatu, jer nije imao rezervni plan. Vučić gubi političku inicijativu i na Kosovu, on pravi veliku markentišku galamu, a u stvari nanosi ogromnu štetu svom narodu", zaključio je Janjić.

Teme