Web Analytics
Kineski naučnici skeniraju drevne zidove putem čestica kosmičkih zraka - BetaRS

Kineski naučnici skeniraju drevne zidove putem čestica kosmičkih zraka

Tehnologija | 02.06.2023 | access_time 14:05
Kineski naučnici skeniraju drevne zidove putem čestica kosmičkih zraka
FOTO: Xinhua

Tim istraživača je nedavno završio "fizičku proveru" čuvenih, više od 600 godina starih, zidina starog grada Si’an u severozapadnoj kineskoj provinciji Šansi.

Provera je potpomognuta upotrebom visokoenergetskih čestica kosmičkih zraka i sve relikvije su ostale netaknute tokom celog procesa, piše Sinhua.

Ovo visokotehnološko skeniranje je sprovedeno od strane prvog domaćeg nedestruktivnog sistema za snimanje miona kosmičkih zraka zasnovanog na plastičnom scintilatoru.

Sa šest tačaka za posmatranje postavljenih na 58. sekciji koja viri iz spoljnih zidova, oprema je bila u mogućnosti da prikuplja podatke i dobija slike unutrašnjosti putem sistema. Ta metoda omogućava otkrivanje bilo kakvog mogućeg oštećenja unutar zidova, rekao je Liu Džiji, profesor sa Univerziteta Landžou, koji vodi istraživački tim.

"Ovo je prva domaća primena sistema za snimanje miona u oblasti zaštite kulturnih relikvija", rekao je Liu i dodao da se njegov tim priprema i za moguću saradnju sa odeljenjima za očuvanje kulturnih relikvija širom Kine, uključujući i one zadužene za pećine planina Maiđi i Mogao u provinciji Gansu.

Si’an se može pohvaliti jednim od najočuvanijih drevnih gradskih zidina u Kini. Od velike je vrednosti u proučavanju urbane izgradnje, istorije, kulture, vojne odbrane i arhitekture u drevnom kineskom društvu. Međutim, posle stotina godina, neki delovi zidova su potonuli ili se urušili. Neke od lezija su ugrađene duboko u zid, što predstavlja dodatne izazove za arheološke konzervatore u otkrivanju i restauraciji relikvija.

Slične tehnologije snimanja miona odavno su usvojene u oblasti međunarodne arheologije. Još 2017. zajednički istraživački tim je skenirao Veliku piramidu u Gizi, nadaleko poznatu kao Kufu piramidu, u Egiptu. Skeniranje je otkrilo dotad nepoznati prazan prostor dug 30 metara, za koji se veruje da je tajna odaja i da može pomoći da se otkrije kako je izgrađen veliki antički spomenik.

Teme