Web Analytics
EP: Zabrinjavajući razvoj događaja u Srbiji, politički akteri pozvani na odgovornost - BetaRS

EP: Zabrinjavajući razvoj događaja u Srbiji, politički akteri pozvani na odgovornost

Politika | Izvor: Beta | 03.06.2023 | access_time 19:05
EP: Zabrinjavajući razvoj događaja u Srbiji, politički akteri pozvani na odgovornost
Foto: Beta/ Milos Miskov
Kvalitet debate u Srbiji dodatno se pogoršava što je zabrinjavajući razvoj događaja, dok su politički akteri pozvani na odgovorno ponašanje, saopštila je danas delegacija Evropskog parlamenta (EP) koja je prethodna dva dana boravila u Beogradu.

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, član delegacije Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje EU Matjaž Nemec i bivši poslanici Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn i Alojz Peterle razgovarali su u Beogradu sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.

Kako je dogovoreno na sastanku, dijalog je u ovom trenutku odložen zbog aktuelne političke situacije i biće nastavljen u najkraćem realnom roku, nakon letnje pauze, saopšteno je na sajtu EP.

U saopštenju je ocenjeno da mnogi građani trenutno izražavaju svoju istinsku nelagodnost zbog pravca u kojem klizi politička kultura zemlje.

"Oni (građani) su zabrinuti zbog agresivnog diskursa u javnosti, ali i u samom parlamentu. Kako su protesti u toku ovog vikenda u Beogradu, ključno je da se svi ponašaju odgovorno, kako bi građani mirno, bezbedno i bez straha mogli da iznesu svoje mišljenje. Računamo na policiju i vlasti da će ispuniti svoju dužnost i obezbediti bezbedan prostor za ove proteste", navedeno je u saopšenju.

Kako je ocenjeno, posebnu odgovornost imaju politički akteri i pozvani su da se uzdrže od govora mržnje prema onima koji imaju drugačije mišljenje, a mediji da se ponašaju odgovorno i objektivno i poštuju profesionalne novinarske standarde i etiku.

"Institucije moraju da budu primer dobre demokratske kulture, kulture koja se gradi na dijalogu, pravičnosti i poštovanju. Parlament mora biti forum gde se spaja javni diskurs i gde se ozbiljno, uredno i s poštovanjem raspravlja o budućnosti zemlje, uključujući i željeno članstvo u EU", navela je delegacija EP, koja je u Beogradu boravila od 1. do 3. juna.

Naglašeno je da je prvobitna namera za posetu Beogradu bila održavanje pune runde razgovora u Skupštini Srbije, pokretanje procesa unapređenja funkcionisanja Skupštine, ali da se u roku od nekoliko nedelja situacija na terenu dramatično promenila.

U saopštenju se navode dva masovna ubistva u Beogradu i Mladenovcu i podseća da je 8. maja na otvaranju plenarne sednice u Strazburu, EP minutom ćutanja stao uz građane Srbije kako bi zajednički obeležili pomen nevinim žrtvama i postavili znak saosećanja i solidarnosti.

Dva dana kasnije, EP je usvojio rezoluciju o izveštaju Komisije o Srbiji za 2022. godinu.

"Rezolucijom se, između ostalog, poziva na nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM), na politički pluralizam u javnom servisu RTS-a i na zaustavljanje širenja govora mržnje i dezinformacija preko nacionalnih medija, štampe i elektronskih medija", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, delegacija EP-a tokom boravka u Beogradu primetila je da "stavovi koje je usvojio EP odražavaju mnoge brige koje zabrinjavaju široke delove srpske javnosti".

Teme