Web Analytics
Sutra u Domu omladine tribina o studentskom protestu '68. - BetaRS

Sutra u Domu omladine tribina o studentskom protestu '68.

Politika | Izvor: Beta | 04.06.2023 | access_time 10:55
Sutra u Domu omladine tribina o studentskom protestu '68.
Tribina "1968 - 55 godina posle, Kakva se budućnost sprema" biće održana u Domu omladine Beograda sutra u 19.00 povodom pola veka od studentskih protesta u Beogradu 1968, kao podsećanje na te događaje i pokušaj da se odgovori na pitanje kakav je eho tih protesta danas.

Učesnici tribine i studentskih demonstracija u Beogradu 1968. razmotriće da li su izneverene nade mladih revolucionara koji su tražili reforme društva, socijalnu pravdu i jednakost, naveli su organizatori u pozivu na debatu.

"Pobuna je počela u Studentskom gradu, nastavljena je sukobom sa milicijom kod nadvožnjaka na Novom Beogradu, produžena je štrajkom po fakultetima...završena posle Titove legendarne rečenice 'Studenti su u pravu' i pomiriteljskim Kozaračkim kolom", podseća se u pozivu.

Biće postavljeno pitanje koji su ideali mladih danas, šta su snovi i nadanja sadašnjih generacija, i da li je i dalje aktuelno pitanje iz uvodnika lista "Student" koji je u junu 1968. potpisao kultni glavni i odgovorni urednik Đorđije Vuković - spremaju li studenti još nešto osim ispita, navedeno je u pozivu.

Tribinu "1968 - 55 godina posle, Kakva se budućnost sprema" organizuju Savez studenata Beograda, Dom omladine Beograda i Student.

Teme