Web Analytics
Kineski ministar odbrane na Šangri-La dijalogu: Kina protiv nasilja i hegemonije - BetaRS

Kineski ministar odbrane na Šangri-La dijalogu: Kina protiv nasilja i hegemonije

Svet | Izvor: Beta | 04.06.2023 | access_time 12:10
Kineski ministar odbrane na Šangri-La dijalogu: Kina  protiv nasilja i hegemonije
Kineski ministar odbrane Li Šangfu izjavio je danas da Kina u odnosima sa drugim zemljama poziva na uzajamno poštovanje koje bi trebalo da prevlada nad nasiljem i hegemonijom, ali i naglasio da će po svaku cenu štititi svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

Kina poziva na pravednost i pravdu koje bi trebalo da prevaziđu zakon džungle, eliminišu sukobe i konfrontacije putem međusobnog poverenja i konsultacija i spreče blokovsku konfrontaciju sa otvorenošću i inkluzivnošću, rekao je Li u govoru o bezbednosnoj inicijativi Kine na 20. Šangri-La dijalogu.

Li je naveo da se "određene zemlje bezobzirno mešaju u unutrašnje poslove i regionalne poslove drugih zemalja, pristupaju jednostranim sankcijama, primeni sile i pokretanju obojenih revolucija i proksijskim ratovima" svuda po svetu, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

"Određene zemlje uništavaju region i ostavljaju nered i ne smemo dopustiti da se takve stvari kopiraju u Azijsko-pacifičkom regionu", dodao je on.

Li Šangfu u obraćanju je podvukao da je "kineski predsednik Si Đinping izneo Inicijativu za globalnu bezbednost i založio se za zajednički, sveobuhvatan, kooperativan i održiv bezbednosni koncept, doprinoseći kineskom mudrošću rešavanju međunarodnih bezbednosnih izazova".

"Kina je uspešno krenula putem modernizacije u kineskom stilu, ubrizgala snažan podsticaj promovisanju zajedničkog razvoja, dala važan doprinos čuvanju svetskog mira i odigrala pozitivnu ulogu u unapređenju globalnog upravljanja", dodao je.

Prema rečima Lija , Kina je voljna da radi sa svim stranama na jačanju svesti o zajednici sa zajedničkom budućnošću u Azijsko-pacifičkom regionu, da promoviše zdrav razvoj regionalne bezbednosne saradnje i ulaže zajedničke napore za izgradnju otvorenog, inkluzivnog, transparentnog i ravnopravnog okvira regionalne bezbednosne saradnje.

Kada je reč o tajvanskom pitanju, Li je rekao da što su separatističke aktivnosti za "nezavisnost Tajvana" odlučnije, to će kineske kontramere biti odlučnije i naglasio da je svako strano mešanje osuđeno na neuspeh.

Ukoliko se neko usudi da odvoji Tajvan od Kine, kineska vojska neće oklevati ni sekund, naglasio je Li. "Nećemo se plašiti protivnika i odlučno ćemo zaštititi nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet po svaku cenu", dodao je.

Govoreći o Južnom kineskom moru, Li je rekao da čvrst zamah ka većoj stabilnosti ne sme da se poremeti, solidarnost među zemljama regiona treba negovati, a izgledi za regionalni mir i saradnju su obećavajući.

Kina i SAD treba da ispune očekivanja zemalja u svetu i prate trend vremena, rekao je ministar i dodao da dve zemlje treba pravilno i celishodno da rešavaju nesuglasice, da se hrabro suočavaju sa teškoćama i pronađu pravi način da se slažu.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika