Web Analytics
Kurti izrazio spremnost za deeskalaciju situacije i normalizaciju odnosa - BetaRS

Kurti izrazio spremnost za deeskalaciju situacije i normalizaciju odnosa

Kosovo | Izvor: Beta | 06.06.2023 | access_time 07:40
Kurti izrazio spremnost za deeskalaciju situacije i normalizaciju odnosa
Foto: Emil Vas
Premijer Kosova Aljbin Kurti izrazio je na sastanku sa evropskim i američkim emisarima Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom bezrezervnu spremnost i nepokolebljivu dobru veru za intenzivan i zajednički angažman na deeskalaciji situacije i normalizaciji odnosa, saopštila je kosovska vlada.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade Kosova tokom sastanka su razmenjena mišljenja o situaciji i najnovijim dešavanjima, idejama za deeskalaciju na severu i hitnosti sprovođenja Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju.

"Premijer je rekao da je dalji pravac da se odmah zaustave napadi nasilnih ekstremista i kriminalnih grupa na domaće i međunarodne bezbednosne agencije i novinare. On je pozvao Brisel i Vašington da pozovu na prekid nasilja i procesuiranje i kažnjavanje njegovih počinilaca", kaže se u saopšenju.

Prema Kurtiju samo vladavina prava može utrti put za vanredne, slobodne, demokratske i poštene izbore.

"Takva bi trebalo da bude predizborna kampanja. Kandidati i birači na novim izborima moraju da se takmiče i učestvuju bez straha i pretnji. Red i zakonitost bi svakako proporcionalno smanjili broj policajaca u zgradama opština u tri severne opštine", rekao je Kurti, a prenela Vlada Kosova.

Izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar posle sastanka sa Kurtijem sinoć su izneli predlog u tri tačke kako da se izađe iz krize na severu Kosova.

"Prvo je deeskalacija situacije, drugo su brzi izbori na severu i treće je povratak dijalogu za normalizaciju", rekao je Lajčak novinarima posle sastanka i dodao da je njihova misija "tek počela".

Lajčak je rekao da su on i Eskobar imali dugu i tešku raspravu sa premijerom Kosova.

Teme