Web Analytics
Hrvatska, Srbija i Mađarska će sarađivati u rešavanju problema sa arsenom u vodi u Panonskoj niziji - BetaRS

Hrvatska, Srbija i Mađarska će sarađivati u rešavanju problema sa arsenom u vodi u Panonskoj niziji

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 06.06.2023 | access_time 13:35
Hrvatska, Srbija i Mađarska će sarađivati u rešavanju problema sa arsenom u vodi u Panonskoj niziji
Hrvatska, Srbija i Mađarska će nastaviti zajednički rad na uklanjanju arsena i drugih štetnih materija iz vode, zaključeno je na Međunarodnoj konferenciji o vodama (IWC 2023), koja je održana u Osijeku u Hrvatskoj.

Guverneri Rotari Distrikta 1913 - Hrvatska Ivan Miškulin, Distrikta 2483 - Srbija i Crna Gora Nikola Božić i 1911 - Mađarska Laslo Reti, potpisali su Deklaraciju o saradnji, kojom su se obavezali da će u narednim godinama poseban fokus usmeriti ka poboljšanju kvaliteta vode u Panonskoj niziji, ali i aktivnom učestvovanju u globalnim projektima vezanim za vodu.

Ova odluka je rezultat naučne Konferencije o vodi - IWC 2023 Osijek, na kojoj su stručnjaci, istraživači i oni koji učestvuju u donošenju odluka ukazali na ozbiljne izazove vezane za prisustvo arsena u vodi.

Predsednik Organizacionog odbora IWC 2023 Dragan Dabić naveo je da je ovogodišnja konferencija "pružila dublji uvid u probleme sa kojima se suočavamo, posebno u Panonskom basenu".

"Ponuđena su inovativna, lokalno-tehnološki i finansijski primenjiva rešenja za prečišćavanje, nadzor i upravljanje vodnim resursima. Nadamo se i verujemo da možemo prevazići izazove i obezbediti čistu i sigurnu vodu tamo gde je sada nema", rekao je Dabić.

On je dodao da su ovom konferencijom obuhvaćeni i drugi aspekti, od prava na vodu, opšteg prisustva vode u tradiciji, kulturi i religiji, ali i u obrazovanju mladih i stručnih lidera koji će u budućnosti znati da rešavaju probleme vezane za vodu.

Kako je rekao, posebno potresan trenutak konferencije bilo je izvanredno izlaganje Mosesa Keteka iz Rotarakt kluba Eco Warriors iz Najrobija u Keniji.

"Moses nam je dao osnov projekta koji ćemo sprovesti u Keniji. Poboljšaćemo dostupnost vode za piće i higijenu. Njegove reči su nas pokrenule zajedničkom cilju, Global grantu Rotarija u Keniji, koji su podržali guverneri. Cilj je čistija voda i bolje zdravlje Masai zajednice u Keniji", objasnio je Dabić.

Konferencija o vodama (IWC 2023 Osijek) održana je u okviru ovogodišnje Rotari konferencije Distrikta 1913 Hrvatska, na kojoj je izaslanik predsednice Međunarodne Rotari organizacije bila Christina Covotsou-Patroclou.

Teme

Povezane vesti

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori