Web Analytics
Kremlj optužio Kijev za 'namerni akt sabotaže' zbog delimičnog uništenja brane Kahovka - BetaRS

Kremlj optužio Kijev za 'namerni akt sabotaže' zbog delimičnog uništenja brane Kahovka

Svet | 06.06.2023 | access_time 14:05
Kremlj optužio Kijev za 'namerni akt sabotaže' zbog delimičnog uništenja brane Kahovka
FOTO: YTPrintScreen

Kremlj je danas osudio "namerni akt sabotaže" Kijeva posle delimičnog uništenja brane Kahovka u južnoj ukrajinskoj Hersonskoj oblasti koja je delom pod okupacijom Rusije.

"Nedvosmisleno se radi o namernom činu sabotaže sa ukrajinske strane koji je planiran i realizovan po naređenju Kijeva", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da "snažno" odbacuje optužbe ukrajinskih vlasti koje za to razaranje optužuju Moskvu.

Ukrajina i Rusija uzajamno se optužuju za noćašnje delimično oštećenje brane koje je dovelo do plavljenja nizvodnih područja, kao i mogućeg ugrožavanja obližnje nuklearne centrale Zaporožje zbog nedostatka vode za hlađenje.

"Sva odgovornost je na režimu u Kijevu", rekao je Peskov i dodao da je jedan od ciljeva takve jedne akcije da se odseče voda za Krim, poluostrvo koje je Rusija pripojila 2014. godine.

 
Brana Nova Kahovka, izgrađena na reci Dnjepar 1950-ih koju su ruske snage zauzele odmah na početku ruske ofanzive Ukrajine u februaru 2022. godine presudna je za snabdevanje vodom pripojenog poluostrva Krim.

Prema Peskovu ovaj čin sabotaže mogao bi potencijalno da ima vrlo teške posledice za desetine hiljada stanovnika u regionu Herson, kao i ekološke posledice.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika