Web Analytics
Potpredsednica SAD pozvala da se osigura nezavisnost sudstva u Izraelu - BetaRS

Potpredsednica SAD pozvala da se osigura nezavisnost sudstva u Izraelu

Svet | 07.06.2023 | access_time 08:55
Potpredsednica SAD pozvala da se osigura nezavisnost sudstva u Izraelu
FOTO: Ronen Zvulun/AP

Potpredsednica SAD Kamala Haris ponovila je pozive Izraelu da osigura nezavisnost sudstva posle masovnih protesta protiv plana reforme premijera Benjamina Netanjahua.

Haris je govorila sinoć na prijemu povodom 75 godina osnivanja jevrejske države koju je organizovala Ambasada Izraela u muzeju u Vašingtonu.

Ona je obećala čvrstu podršku bezbednosti Izraela, ali se takođe osvrnula na Netanjahuov plan reforme.

"Pod predsednikom Džoom Bajdenom i našom administracijom Amerika će nastaviti da se zalaže za vrednosti koje su bili temelji odnosa SAD-Izrael, a koje uključuju nastavak jačanja naše demokratije", rekla je Haris.

Vrednosti dve zemlje su "izgrađene na snažnim institucijama, kontroli i ravnoteži i nezavisnom sudstvu", dodala je američka potpredsednica.

Netanjahu, koji predvodi najdesnije orijentisanu vladu u istoriji Izraela, predložio je smanjenje ovlašćenja Vrhovnog suda i veći uticaj političara u izboru sudija.

Posle masovnih uličnih protesta i bojkota vojne rezervne dužnosti protivnika reformi, koji kažu da se time uništava demokratija, Netanjahu je u martu objavio "pauzu" kako bi se omogućili razgovori o reformi.

Bajden je u isto vreme rekao da je "veoma zabrinut" za Netanjahuov predlog, što je izazvalo kritike nekih desničarskih saveznika izraelskog lidera.

Haris je takođe ponovila podršku nezavisnoj državi Palestini, čemu se protivi veliki deo Netanjahuovih pristalica, rekavši da bi Izraelci i Palestinci trebalo da "uživaju u istoj meri slobodu, prosperitet i demokratiju".

Potpredsednica SAD je prisustvovala prijemu sa svojim suprugom Dagom Emhofom, prvim supružnikom Jevrejinom američkog predsednika ili potpredsednika i rekla da je kao devojčica sakupljala donacije za Jevrejski nacionalni fond za razvoj u izraelskim zajednicama.

"Danas pod rukovodstvom predsednika Džoa Bajdena SAD imaju neraskidivu vezu sa državom Izrael", rekla je ona.

Teme