Web Analytics
Jovanović (Narodna stranka): Vlada Srbije i međunarodna zajednica da zaštite Srbe na Kosovu - BetaRS

Jovanović (Narodna stranka): Vlada Srbije i međunarodna zajednica da zaštite Srbe na Kosovu

Politika | 07.06.2023 | access_time 10:25
Jovanović (Narodna stranka): Vlada Srbije i međunarodna zajednica da zaštite Srbe na Kosovu
FOTO: MILOS MISKOV

Portparol Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je da Vlada Srbije u saradnji sa međunarodnom zajednicom, mora zaštiti Srbe na Kosovu koje je, kako je kazao, napala "ekstremistička vlast" u Prištini slanjem specijalnih jedinica.

Jovanović je televiziji Al Džazira rekao da je "cilj režima" (premijera Kosova) Aljbina Kurtija da "etnički očisti teritoriju severa Kosova i Metohije i da otera Srbe", prenela je danas Narodna stranka.

"Slanje specijalnih jedinica na nezaštićen i goloruk narod je imalo za cilj da zaplaši naš narod“, rekao je Jovanović.

On je poslaniku Skupštine Kosova Hakiju Abaziju poručio da "nisu Srbi napali Srbe" nego je, kako je naveo, "Kurti poslao specijalne jedinice da ih napadnu“.

"To je video ceo svet, videli su vaši sponzori koji vas zbog toga kritikuju. Ranjeni Srbi su u bolnicama na lečenju i prištinska vlast je napala goloruki narod", kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, to je činjenica koja se ne može izvrtati.

"Ja sam poslanik opozicone stranke i borimo se protiv režima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali po ovom pitanju ne smemo mešati babe i žabe i govoriti da su Srbi napali sami sebe – to se nije dogodilo", dodao je Jovanović.

Ocenio je da "jednostrani potezi ekstremističke vlasti u Prištini" usmereni protiv Srba ne doprinose smirivanju situacije, nego eskalaciji. Dodao je da je to potpuno neprihvatljivo i mora da se zaustavi.

"Srbi su jedna od najugroženijih etničkh grupa u Evropi i zato je zadatak vlasti u Beogadu i međunarodne zajednice da im garantuje bezbednost i sigurnost", kazao je Jovanović.

Teme