Web Analytics
Aleksić: Mora biti utvrđena odgovornost za dva masovna ubistva - BetaRS

Aleksić: Mora biti utvrđena odgovornost za dva masovna ubistva

Politika | 07.06.2023 | access_time 12:50
Aleksić: Mora biti utvrđena odgovornost za dva masovna ubistva
FOTO: MILOS MISKOV

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da moraju biti utvrđeni propusti i odgovornost u sistemu za dva masovna ubistva i da je zato neophodno osnovati anketni odbor koji će se time baviti.

"Mora konačno da se utvrdi odgovornost, koja ne postoji od kada je SNS došao na vlast, jer niko nije odgovarao ni za jednu aferu. Zato je važno da ova tragedija ne prođe sa 'desilo se'. Moglo je i pre tragedije u školama da bude 1.200 policajaca, moglo je da bude uzeto oružje, mogao je da bude usvojen 'Aleksin zakon', ali se ništa od toga nije dogodilo jer ste opčinjeni vlašću i foteljama i samo vam je to važno", rekao je Aleksić vladajućoj većini na sednici Skupštine Srbije.

Aleksić je naveo da je odgovorna vlast, jer upravlja sistemom i državom, a ne opozicija koja "nema nikakvih dodirnih tačaka sa institucijama".

"Bilo je propusta u slučaju masovnog ubistva u Mladenovcu. To je priznao i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ali niko nije snosio odgovornost za nepostupanje po prijavama podnetih protiv masovnog ubice", dodao je Aleksić.

On je istakao da su ogledalo vlasti SNS-a nefunkcionisanje institucija i mediji koji šire mržnju, agresiju, nasilje i promovišu kriminal.

Aleksić je naveo da "u privatizovanoj državi nema odgovornosti vlasti", koja godinama kreira poremećni sistem vrednosti i da su svi građani žrtve takvog stanja.

"Nema odgovornosti jer su razbijene institucije, pravosuđe, policija, tužilaštvo - svi su na usluzi vlasti", rekao je Aleksić.

On je rekao da niko nije odgovarao za Savamalu, "Krušik", pogibiju sedmoro ljudi u helikopteru, "Jovanjicu", pogibiju Stanike Gligorijević na naplatnoj rampi u Doljevcu, plagirane doktorate, ubistvo Olivera Ivanovića, privatizaciju PKB-a i veze sa klanom Veljka Belivuka.

"Siniša Mali je imao 24 stana u Bugarskoj, nije srušena kafana na Pančićevom vrhu koja se dovodi u vezu sa Zvonkom Veselinovićem, tetka iz Kanade je dala sadašnjem direktoru BIA Aleksandru Vulinu 200.000 evra za stan, poslovi porodice Ane Brnabić, Nikola Petrović kontroliše mini hidroelektrane i vozi 'meklaren'", rekao je Aleksić.

On je ocenio da je došlo i do "pljačke Telekoma", kršenja zakona u slučaju Rio Tinto i da vlast "beži kao đavo od krsta od ubistva Vladimira Cvijana".

"Dijana Hrkalović je bila deo vaše strukture, a onda govorite da radi (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću o glavi - to više niko ne može da pohvata, ali vi sa svima trgujete i nagađate se, a odgovornosti nema... Slaviša Kokeza bio jedan od najbližih Vučićevih (saradnika), pa ste onda pisali u vašim tabloidima da je ukrao stotine miliona evra, a sada ga nema nigde, zaboravili ste. Sve su to slučajevi bez ikakve odgovornosti", rekao je Aleksić.

Teme