Web Analytics
Kina kritikuje japanski plan za ispuštanje vode u Fukušimi - BetaRS

Kina kritikuje japanski plan za ispuštanje vode u Fukušimi

Svet | 07.06.2023 | access_time 16:40
Kina kritikuje japanski plan za ispuštanje vode u Fukušimi
Xinhua/Zhang Xiaoyu


BEČ - Dvojica kineskih zvaničnika osudili su plan Japana da ispusti u okean radioaktivnu otpadnu vodu iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima Daiči, nazvavši to "neodgovornim".

Džang Keđian, predsedavajući kineske Uprave za atomsku energiju, rekao je na sastanku Upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), 5. juna, da plan Japana nije privatna stvar te zemlje, već glavno pitanje koje ima uticaj na globalno morsko okruženje i zdravstvo, prenosi Sinhua.

Ne obazirući se na legitimnu zabrinutost sopstvenog naroda i drugih zemalja, Japan nije dao naučni i kredibilan odgovor na zabrinutost svih strana, niti se u potpunosti konsultovao sa svojim susedima i drugim zainteresovanim stranama, rekao je Džang, dodajući da je "izuzetno neodgovorno" da Japan proizvoljno nastavi sa svojim planom ispuštanja nuklearno kontaminirane vode.

Japan je 5. maja popodne počeo da pušta morsku vodu u podvodni tunel izgrađen za ispuštanje radioaktivne otpadne vode iz postrojenja u Fukušimi u okean, bez ikakve prethodne najave, javljaju lokalni mediji.

Džang je napomenuo da je japanski plan ispuštanja bez presedana u smislu velike količine nuklearno zagađene vode, složenosti sastava otpadnih voda i dugog perioda odlaganja. Prečišćena otpadna voda još uvek ima više vrsta radionuklida koji prevazilaze standarde, a efikasnost relevantne tehnologije tek treba da se proveri.

Za Japan je "neprihvatljivo" da nastavi sa planom ispuštanja bez provere dugoročne pouzdanosti relevantne tehnologije i opreme za prečišćavanje, rekao je Džang.
Kina kritikuje japanski plan za ispuštanje vode u Fukušimi
Xinhua/Zhang Xiaoyu
Kineski zvaničnik je pozvao Japan da obrati pažnju na zabrinutost međunarodne zajednice, ispuni svoje međunarodne obaveze i odloži nuklearno kontaminiranu vodu na naučni, otvoren, transparentan i bezbedan način.

Japan bi trebalo da prihvati strogi međunarodni nadzor i ne bi trebalo da podriva autoritet tehničke radne grupe IAEA ili da iskrivljuje izveštaje radne grupe kako bi opravdao svoj plan ispuštanja otpadnih voda, dodao je Džang.

Džang je takođe pozvao IAEA da zadrži objektivan i nepristrasan stav, da u potpunosti sasluša zainteresovane strane i da striktno primenjuje relevantne međunarodne bezbednosne standarde i dobre prakse.
Kina kritikuje japanski plan za ispuštanje vode u Fukušimi
Xinhua/Zhang Xiaoyu


Konačan izveštaj radne grupe IAEA ne bi trebalo da podrži japanski plan ispuštanja otpadnih voda, rekao je on.

Predstavnik Japana rekao je na sastanku odbora IAEA 5. maja da se prečišćena otpadna voda Fukušime ne razlikuje od vode koja se ispušta iz nuklearne elektrane koja normalno radi, kao i da je japanski plan ispuštanja otpadnih voda naučni plan koji je pregledala i sertifikovala IAEA.

Kao odgovor, Li Song, stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, upitao je:"Ako je prečišćena otpadna voda zaista bezopasna, zašto je Japan insistirao da je baci u okean?".

Li je napomenuo da je japansko ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije predložilo pet planova za odlaganje otpadnih voda iz Fukušime, zajedno sa drugim planovima koje su predstavili stručnjaci iz Japanu susednih zemalja. Ipak, Japan je jednostrano odlučio da ispusti otpadnu vodu u okean bez potpunog razmatranja drugih opcija.

"Stručni komitet japanske vlade dao je jasno objašnjenje za plan ispuštanja: to je najjeftinija opcija sa minimalnim rizicima od zagađenja za sam Japan", rekao je Li, dodajući da će sebičan čin Japana preneti rizik od zagađenja na njegove susede i okolinu.
Kina kritikuje japanski plan za ispuštanje vode u Fukušimi
Xinhua/Zhang Xiaoyu
On je takođe primetio da je Japan pozvao radnu grupu IAEA da poseti Japan sa isključivom svrhom da proceni plan ispuštanja otpadnih voda, umesto da se bavi svim drugim opcijama.

"Pod ovim okolnostima, kakvu god procenu ili zaključak radna grupa IAEA napravi, to neće značiti da je plan ispuštanja jedina, najsigurnija i najpouzdanija opcija", rekao je on."Niti se bilo koji rad koji je sprovela radna grupa može iskoristiti da se opravda plan otpuštanja", dodao je.

Kineski izaslanik je pozvao Japan da se pozabavi ozbiljnim zabrinutostima međunarodne zajednice, odloži otpadne vode iz Fukušime na najbezbedniji i najpametniji način i prihvati strogi međunarodni nadzor kako bi se osiguralo da otpadne vode neće naneti dugoročnu štetu svetu.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika