Web Analytics
Vučić: Jasno je da će biti vanrednih parlamentarnih izbora, samo je pitanje meseca - BetaRS

Vučić: Jasno je da će biti vanrednih parlamentarnih izbora, samo je pitanje meseca

Politika | 07.06.2023 | access_time 21:05
Vučić: Jasno je da će biti vanrednih parlamentarnih izbora, samo je pitanje meseca
Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je jasno da će biti vanrednih parlamentarnih izbora, ali da je samo pitanje meseca kada će oni biti održani.


Vučić je novinarima u Palati Srbija rekao da poziv opoziciji za razgovore još uvek stoji, a da će izbori biti raspisani "uskoro", ako se niko ne odazove.

"To znači da idemo ubrzo na raspuštanje Skupštine Srbije jer postoje rokovi", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nakon što premijerka Ana Brnabić podnese ostavku skupštini, on kao predsednik ima obavezu da u narednih 30 dana ponudi mandat nekom drugom.

"Kada se konstatuje da ne postoji većina u Skupštini Srbije, ako ne bude postojala, moguće je da neko drugi napravi većinu, ako se ispostavi da ipak to nije moguće, pošto ako Ana Brnabić podnese ostavku Srpska napredna stranka neće želeti novi mandat, razumljivo je", rekao je Vučić.

Ako se to dogodi, kako je dodao, kada istekne mesec dana, ostaju ustavni rokovi od 45 do 60 dana za održavanje novih izbora.

"U skladu sa tim, mi smo spremni da se oko datuma i da li eventualno da budu sa još nekim izborima, dogovaramo sa onima koji bi voleli da imaju neke gradske ili opštinske, ali nikako neke druge izbore", kazao je predsednik.

On je rekao da je vlast uvek spremna za dogov, dodajući da je to pitanje razgovora svih političkih činilaca.

"Većina će se truditi da bude ozbiljna i odgovorna i da napravi neku vrstu tehničkog dogovora sa predstavnicima manjine o tome kako i na koji način različiti izborni procesi budu održani", dodao je Vučić.

Naveo je da će nastaviti da čeka "neke ljude" da dođu da razgovaraju, ali naglasio da se nikada neće dogoditi to da neko na ulici preuzima vlast i da neće biti prelazne Vlade.

"Bilo je i previše nasilja od 90-ih godina na ovamo. Sa tim prošlim vremenima je davno završeno", rekao je Vučić.

Kazao je da očekuje da će se na razgovorima pokazati neki koji imaju razumevanja za srpsko društvo, a ne za svoje "stranačke potrebe"

"Verujem da ćemo ipak pronaći sagovornike u onima koji bi trebalo da pokažu neuporedivo veću ozbiljnost i odgovornost", dodao je Vučić.


Vučić: Ideja zakona korporativno upravljanje preduzećima, imamo pobune i u SNS i u koaliciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ideja povučenog Zakona o upravljanju preduzećima u vlasništvu države bilo da se u javna preduzeća uvede korporativno upravljanje.
"Imamo pobunu i kod koalicionih partnera zato što hoće da nastave sa 'muljačinama'. I unutar partije kojoj sam do juče pripadao isto tako", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

Ocenio je da oni koji govore da vlast želi da nešto krade na taj način "polaze od sebe".

"Govorite kako neko hoće da prodaje ta preduzeća. Pa mi to možemo i bez tog zakona, što lažete, što izmišljate, što obmanjujete javnost", kazao je Vučić.



Vučić pozvao poslanike vlasti i opozicije da vode računa kako govore u Skupštini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras poslanike i vlasti i opozicije da vode računa o tome na koji način govore u Skupštini Srbije.

"Pozivam i jedne i druge da vode računa o tome, zato što neki drugi ljudi gledaju. Ja nemam vremena da to gledam da budem iskren, imam dosta posla dnevno. Poštujem vrhovno zakonodavno telo u državi, ali nemam vremena da ga gledam", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

Komentarišući izjave političara iz regiona o protestima "Srbija protiv nasilja", Vučić je kazao da će oni "uvek da traže svoje interese, a da u ovom trenutku njega vide kao svog protivnika".

"Ne mislim da to posebno loše govori, ili da bi moralo posebno loše da govori o onima koji protestuju... Ja mislim da je najbolji odgovor onima koji ne žele dobro Srbiji, a znam za gospodina (šefa kabineta predsednice Kosova) Bljerima Velju da ne želi dobro Srbiji, najbolji odgovor je naš mir, staloženost, stabilnost i odgovornost", kazao je on.

Upitan o presudi novinaru Bošku Savkoviću, koji je tokom protesta nosio lutku sa likom Vučića obešenu o transparent, kazao je da ga poznaje "iz nekih ranijih vremena" i da neće da komentariše, ali izjave opozicije o tom slučaju ocenio kao licemerne.

Naveo je da je prvo traženo da ta osoba bude uhapšena, zatim da je pričano da ga je postavila vlast ili "UDBA", a da se na kraju pokazalo da je reč o "istaknutom opozicionom aktivisti" i da je nakon toga pisano da nošenje lutke nije krivično delo, a na kraju zakazan i protest zbog hapšenja.

Vučić je dodao da izuzetno poštuje ljude koji su izašli na ulice jer su želeli da promene nešto u zemlji pošto ih je pogodila tragedija, ali da "nikada neće gajiti ništa drugo sem prezira prema političarima i tajkunima koji su zloupotrebili tragediju".

Ocenio je da se "oni koji su tobož borci za toleranciju" u Srbiji ponašaju kao da su "progonitelji iz 48. godine", kada nije smelo da se misli drugačije, inače će biti na stubu srama.

"Ja zato molim sve ljude u Srbiji i sa jedne i sa druge strane - ovo verbalno nikada nije dobro i nikada nije lepo i svako verbalno nasilje ću da osudim, ali fizičko nasilje je nešto što država ni po koju cenu neće dozvoliti nikom i neće se tolerisati", kazao je Vučić.

Upitan o pevanju na utakmicama protiv urednice Insajdera Brankice Stanković, kazao je da osuđuje pretnje i da misli da je to "besmisleno i sramota".

"Reč je o ženi koja im ništa nije skrivila, besmisleno je i sramota je da se bilo šta govori i peva protiv nje i pozivam ih da to ne čine. A neću nikada nekoga moliti da prestane da peva ili da govori nešto protiv mene, zato što smatram da kao predsednik države imam obavezu da to trpim", rekao je Vučić.

Vučić: Vanredno povećanje plata u javnom sektori i penzija od septembra i oktobra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će od od septembra biti biti povećane plate u delu javnog sektora, a od oktobra i penzije.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će u prosveti plate od 1. septembra biti povećane 5,5 odsto, a od decembra ili januara još 10 odsto.

"Prosečna plata u prosveti je sada preko 74.000 dinara, a posle povišica biće blizu 90.000 dinara, bez drugih naknada", kazao je Vučić.

Medicinsko osoblje će, kako je rekao, kumulativno imati povišicu od 16 odsto, a lekari, zaposleni u vojsci i policiji 11 odsto, a možda i više u zavisnosti od stanja u budžetu.

"Penzioneri će imati veće penzije od 1. oktobra za 5,5 odsto, a od januara 14,6 odsto, tako da će prosečna penzija sa 324 evra biti uvećana na 390 evra", rekao je Vučić.

On je istakao da se Međunarodni monetarani fond ne slaže sa vanrednim povišicima plata i penzija, ali da se nada da neće biti problema u sprovođenju sporazuma sa tom institucijom.


Vučić: Od petka hleb sava jeftiniji tri dinara, molićemo MMF da ne povećavamo cenu struje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će hleb "sava" od petka, 9. juna, pojeftiniti tri dinara i koštati, 54 dinara umesto 57 dinara, i najavio da će zamoliti Međunarodni monetarni fond (MMF) da struja ne poskupi.

"Cena hleba će biti niža pet odsto, to nam je važno zbog zaustavljanja inflacije, tendencije su dobre, inflacija se zustavlja, pomalo i pada, ali moramo da ubrzamo taj proces", rekao je večeras Vučić u obraćanju u Predsedništvu.

Dodao je da će zamoliti MMF da se ne poveća cena električne energije na koju se Srbija obavezala u septembru, pošto vlasti smatraju da nema "problem sa finansijama".

"Mislimo da je važnije da to ne utiče na povećanje drugih cena da bi mogli brže da obaramo inflaciju do osam odsto da bi se sledeće godine mučili da je spustimo na 3-3,5 ili četiri odsto", rekao je Vučić.

On je rekao da će roditelji i staratelji dece starosti do 16 godina dobiti za svako dete po 10.000 dinara, da će prijavljivanje početi 20. avgusta i da je za 1.190.000 dece izdvojeno oko 100 miliona evra.

Vučić je rekao da je doneta odluka i da se podeli još 100.000 turističkih vaučera "koliko od sutra", čija je vrednost 5.000 dinara.

Istakao je da moli građane da što veći deo leta i zime provedu u zemlji i da je prihod od turizma dobar i da je za prva tri meseca porastao 40 odsto.

Teme