Web Analytics
Visokotehnološka morska uzgajališta pomažu u zaštiti životne sredine Hajnana - BetaRS

Visokotehnološka morska uzgajališta pomažu u zaštiti životne sredine Hajnana

Zelena Srbija | 08.06.2023 | access_time 14:20
Visokotehnološka morska uzgajališta pomažu u zaštiti životne sredine Hajnana
Foto: Xinhua/Yang Guanyu

Jata malih riba slobodno plivaju u tirkiznoj vodi, dok razne vrste korala lagano lepršaju. Čuvari lokalnog morskog uzgajališta pomno prate te živahne podvodne prizore na ekranima.

Uz pomoć podvodnih kamera i 5G signala, ostrvo Vudžidžou u južnoj kineskoj provinciji Hajnan gradi modernizovani morsku uzgajalište za praćenje i obnavljanje lokalnog morskog ekosistema.

Ostrvo Vudžidžou, koje ima oblik leptira, turistička je atrakcija na nacionalnom nivou. Oko 2010. godine, ostrvo je počelo da gradi prvi kineski tropski morski ranč kako bi obnovili podvodnu ekologiju oštećenu tajfunima i ribolovnim aktivnostima.

Vang Fengguo, koji vodi ostrvsku kancelariju za upravljanje okeanom, proveo je oko deceniju obnavljajući korale i postavljajući veštačke grebene pod morsku vodu kako bi privukao morski život. Njegov rad sada pomaže sistem za praćenje zasnovan na informacijama.

"Postavili smo 14 podvodnih kamera na sedam mesta. Koristimo i žičani prenos i bežični 5G signal da pošaljemo povratne informacije", rekao je veteran zaštite korala.

Sistem može da prikaže sve hidrološke podatke i pregleda video snimke od proteklih mesec ili dva, što je odigralo veliku ulogu u praćenju složenog morskog ekosistema, rekao je Vang.

"Ponekad može biti crvenih plima ili visokih temperatura na određenim mestima. Kada prikupimo dovoljno informacija, možemo se bolje pripremiti za moguće katastrofe. Možemo čak i da predvidimo katastrofalne situacije", rekao je Vang Aimin, bivši profesor nauke o okeanu na Univerzitetu Hajnan.

Od svog pokretanja, morski ranč je presadio više od 35.000 korala i postavio 2.571 veštački greben i 21 stari gvozdeni čamac kako bi privukao ribu i drugi morski život na mesto gde mogu da se odmore, sklone, žive i razmnožavaju. Poboljšano eko-okruženje privuklo je stotine vrsta na morski ranč.

Ostrvo takođe radi na tome da svojim prednostima u pogledu biodiverziteta doprinese kineskom cilju "dualnog ugljenika".

"Sada možemo da kombinujemo izgradnju morskog ranča sa 'sistemom plavog ugljenika', sistemom skladištenja ugljenika u moru. Mnogo školjki živi na veštačkim grebenima, a ove školjke zapravo sekvestriraju ugljenik", rekao je Vang Aimin.

Kad nije u ronilačkim misijama, Vang Fengguo uživa u gledanju riba i korala na velikom ekranu ili na svom telefonu. Ovo ga podseća na rane dane kada je radio kao instruktor ronjenja i lično bio svedok uglavnom netaknutog koralnog sistema.

"Nadam se da ću u budućnosti svuda videti ribu i korale u vodama ostrva Vudžidžou", rekao je on.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija