Web Analytics
Netanjahu: Izrael će uraditi sve da se brani od Irana - BetaRS

Netanjahu: Izrael će uraditi sve da se brani od Irana

Svet | Izvor: Beta | 09.06.2023 | access_time 10:40
Netanjahu: Izrael će uraditi sve da se brani od Irana
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da diplomatija nije uspela da zaustavi Teheran u razvoju nuklearnih sposobnosti i da će njegova zemlja učiniti sve što je potrebno da se brani od Irana.

Netanjahu je u intervjuu za Skaj njuz (Sky News) odbacio nastojanja SAD da se kriza reši samo dijalogom.

"Ja ne mislim da će sama diplomatija delovati. Mislim da diplomatija može uspeti samo ako je udružena sa kredibilnom vojnom pretnjom ili voljom da se primeni vojna opcija ako zastrašivanje ne uspe", rekao je izraelski lider.

On je upozorio da je "Iran otvoreno posvećen uništenju, ponavljanju holokausta i uništavanju šest ili sedam miliona izraelskih Jevreja" i da se neće sediti skrštenih ruku i dopustiti Irancima da to urade.

"Ajatolasi misle da mogu da nam prete nuklearnim holokaustom. Oni greše. Mi ćemo uraditi sve što je potrebno da uradimo da se branimo", rekao je Netanjahu.

Premijer Izraela je takođe komentarisao spekulacije o potencijalnom mirovnom sporazumu sa Saudijskom Arabijom i rekao da je ta zemlja od vitalne važnosti i da postoje "velike mogućnosti za napredak mira u regionu".

"Mislim da bi to izmenilo istoriju", ocenio je Netanjahu, objasnivši da je Saudijska Arabija ne samo najuticajnija arapska zemlja u arapskom, već i muslimanskom svetu, te bi mir sa njom doprineo okončanju izraelsko-arapskog sukoba i pomogao rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

Netanjahu je govorio i o demonstracijama protiv reforme pravosuđa u Izraelu koju je predložila njegova vlada i o pregovorima o kompromisu.

On je rekao da nije siguran da će kompromisa biti.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika