Web Analytics
Stručnjak za energetiku: Novi Nadzorni odbor EPS-a ne obećava profesionalno rukovođenje - BetaRS

Stručnjak za energetiku: Novi Nadzorni odbor EPS-a ne obećava profesionalno rukovođenje

Ekonomija | 09.06.2023 | access_time 13:40
Stručnjak za energetiku: Novi Nadzorni odbor EPS-a ne obećava profesionalno rukovođenje
FOTO: AMIR HAMZAGIC

Obrazloženje Vlade Srbije da je transformacija Elektroprivrede Srbije (EPS) iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo urađena zbog uvođenja korporativnog rukovođenja, nakon izbora novih članova Nadzornog odbora, upućuje na zaključak da od profesionalnog upravljanja nema ništa, rekao je danas strućnjak za energetiku Miloš Zdravković.

On je za Betu rekao da se iz biografija novoizabranih članova Nadzornog odbora može zaključiti da ne poznaju proizvodnju električne energije iz uglja iz koga EPS dobija više od 70 odsto električne energije.

"Što se tiče tri člana Nadzornog odbora iz Norveške, ne znam da li imaju veze sa norveškom kompanijom Ristad, koja je svetska, renomirana firma u oblasti gasa, nafte i ugljovodonika, nadam se da imaju, ali Norvežani 98 odsto električne energije dobijaju iz hidropotencijala, a ne iz uglja kao u Srbiji, pa ne treba očekivati da ti stručnjaci poznaju tu tehnologiju proizvodnje", rekao je Zdravković i dodao da će im trebati stručna podrška.

Aktuelni sastav Nadzornog odbora EPS-a se rapušta, a novi članovi će, kako je saopštila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, biti tri Norvežanina, bivši državni sekretar Oluf Ulset, magistar ekonomije sa iskustvom rada na visokim pozicijama u više ministarstava Norveške Per Sanderud i stručnjak za energetiku sa iskustvom rada na visokim pozicijama norveške energetske kompanije Statkraft Hilde Baken.

Članovi Nadzornog odbora su i Vladan Živanović koji je, kako se navodi u biografiji, vodio poslednjih pet godina kancelariju Euroneta, zatim Dejan Ostojić, vodeći specijalista za energetiku u Svetskoj banci, Igor Petković koji dolazi iz bankarskog sektora i Miodrag Ranković iz redova sindikata radnika EPS-a.

Novi direktor EPS-a će, prema rečima Đedović, biti biran na konkursu.

Zdravković je rekao da mu je utisak da je vlast htela da skloni sa mesta v.d. direktora EPS-a Miroslava Tomaševića i njegove saradnike koji su za godinu i po "vasksli" tu kompaniju.

"Ne poznajem Tomaševića, ali svako ko je dobronameran mora da se divi njegovim rezultatima, bez obzira što je bilo olakšavajućih okolnosti, povoljna hidrologija i topla zima. Sreća prati hrabre, on je napravio izuzetne rezultate", rekao je Zdravković.

Jedina "zamerka" Tomaševiću je, po njegovoj oceni, što je tako brzo podigao EPS na noge, pa političari misle da mogu da se "igraju" sa tom kompanijom.

Razlog za njegovu smenu Zdravković vidi i u odbijanju menadžmenta EPS-a da prihvati nedavnu ponudu mađarske komapnije MVM Group o formiranju zajedničke komapnije, tako što bi EPS u zajedničku firmu uneo 11 hidroelektrana, a ta mađarska firma oko 600 milion evra.

Zdravković je rekao da je MVM velika firma i da nije protiv da EPS i druga preduzeća prave zajedničke firme sa stranim kompanijama, ali da mora da se zna šta ko ulaže.

"Ako Srbija ulaže novac, mora i druga firma da uloži novac, ako ulaže proizvodne kapacitete mora i druga firma, a prema ovoj ponudi MVM-a, EPS je trebalo da uloži 11 hidroelektrana, a oni novac. Treba imati u vidu vednost tih hidroelektrana i zemljišta za gradnju novih elektrokapaciteta, to daleko prelazi tih 600 miliona", rekao je Zdravković.

Godišnja proizvodnja tih 11 hidroelektrana je, prema njegovim rečima, od 1.200 do 1.400 gigavat sati električne energije uz prosečnu hidrologiju, a to je vrednost od 140 do 170 miliona evra.

"Ako neko može da vrati investiciju za četiri godine to nije fer ulaganje", rekao je Zdravković.

Na pitanje da li će Tomašević imati šanse da bude izbran za direktora ako se bude prijavio na konkurs, Zdravković je rekao da neće i da "vlast hoće da ga skloni".

Teme