Web Analytics
Patrijarh Porfirije sa austrijskom ministarkom o položaju Srba i SPC u toj zemlji - BetaRS

Patrijarh Porfirije sa austrijskom ministarkom o položaju Srba i SPC u toj zemlji

Društvo | 09.06.2023 | access_time 15:35
Patrijarh Porfirije sa austrijskom ministarkom o položaju Srba i SPC u toj zemlji
FOTO: AMIR HAMZAGIC

Patrijarh srpski Porfirije razgovarao je danas u Beču sa austrijskom ministarkom za pitanja žena, porodice, integracija i medija Suzanom Rab o položaju Srpske pravoslavne crkve (SPC) i srpske zajednice u toj zemlji.

Kako je saopštila SPC, Porfirije je tokom razgovora naveo da Srbi u Austriji danas čine treću po brojnosti zajednicu doseljenika ali da ne uživaju ista prava kao druge zajednice, koje po njegovim rečima, kao i srpska imaju tradicionalno prebivalište u Austriji.

Patrijarh je pozvao austrijske vlasti da srpski jezik i pismo prepoznaju "onakvim kakvi oni jesu – autotohni i jedinstveni", navodeći da će to će biti istinska i prava pomoć austrijske države u očuvanju jezika i kulture pravoslavnih Srba koji su austrijski građani.

"U relevantnim državnim strukturama naši sunarodnici se susreću sa pojmom BHS jezik (bošnjačko-hrvatsko-srpski jezik), što nikako ne odgovara istini. Mi, pravoslavni Srbi, smo stari evropski narod i imamo svoj srpski jezik i svoje ćirilično pismo i kao takve ih danas koristimo u službenoj upotrebi u Srbiji i SPC", naveo je patrijarh.

Zatražio je i da Eparhija austrijsko-švajcarska SPC dobije "zakonsko priznanje koje joj pripada" jer sada kako je rekao, postoji de facto ali ne i de jure.

"Molimo Vas da sagledate ova veoma važna pitanja, koja su suštinska za naš narod i našu Crkvu ovde u Austriji, kao i da u okviru svojih mogućnosti, a u skladu sa zakonom, pomognete da se zakonski status srpske zajednice izjednači sa svim ostalim nacionalnim zajednicama, Rešavanjem ovih osnovnih životnih pitanja pravoslavni Srbi, koji su sada građani u modernoj i demokratskoj Austriji, će tada biti u prilici da u punom obimu uživaju u privilegijama koje su im zakonom namenjene", naveo je patrijarh.

Porfirije je u okviru posete Austriji razgovarao i sa nadbiskupom bečkim Kristofom Šenbornom kog je nazvao "velikim prijateljem srpskog naroda" i zahvalio mu za "sve što čini za dobro SPC i njenog vernog naroda" u toj zemlji.

Patrijarh je dodao da je nadbiskup "darovao" SPC dva hrama u Beču čime je kako je naveo, crkveni život srpske zajednice u tom gradu "uveliko olakšan".

Teme