Web Analytics
Eskobar: Kurti je naš partner, iako težak partner - BetaRS

Eskobar: Kurti je naš partner, iako težak partner

Kosovo | 11.06.2023 | access_time 13:45
 Eskobar: Kurti je naš partner, iako težak partner

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocenio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti partner Sjedinjenih američkih država "iako ponekad težak partner".

U intervjuu za Institut za politiku i privredu Jugoistočne Evrope rekao je da je i Srbija partner SAD.

"Gospodin Kurti je naš partner. Ponekad je težak partner, ali je partner. Kosovo je naš partner. Srbija je naš partner. Dakle, u budućnosti želimo da imamo koristi od dobrih odnosa koje imamo sa Kosovom i od poboljšanja odnosa koje imamo sa Srbijom", rekao je Eskobar.

SAD su okrivile Kurtija za nedavne tenzije na severu, kad su zahtevale da albanski gradonačelnici ne ulaze u opštinske objekte severnih opština. Nakon toga, međunarodni predstavnici su tražili nove izbore na severu, uz zahtev da se garantuje učešće Srba.

Eskobar je rekao da će SAD nastaviti sa angažovanjem na zapadnom Balkanu.

"Za Vladu SAD Zapadni Balkan ostaje područje ogromnih mogućnosti. Region ima potencijal da bude lider u IT, transportu, energetici, infrastrukturi, pa čak i u turizmu. Region ima odlične univerzitete, talentovanu i relativno mladu radnu snagu", rekao je Eskobar.

Govoreći o dogovoru koji je postignut u Ohridu, Eskobar je rekao da je to pravno obavezujući sporazum koji je otvorio vrata za miran, konstruktivan i predvidiv odnos Srbije i Kosova, po evropskim pravilima.

"Kada smo otišli ​​iz Ohrida, otišli ​​smo sa optimizmom. Za dva meseca od kada smo postigli taj dogovor imali smo mnogo političkih kriza i rekao bih da su sve bile predvidive i mogle su se izbeći. Dakle, moramo naći način da odmah deeskaliramo procese, da deeskaliramo situaciju i da se odmah vratimo fokusiranju na implementaciju Ohridskog sporazuma. Za Srbiju to znači okončanje blokade Kosova ka evropskim i međunarodnim integracijama. Za Kosovo to znači početak procesa implementacije Zajednice opština sa srpskom većinom. Moramo da radimo u obe ove oblasti", rekao je Eskobar.

Dodao je da bi, ako bi se SAD pitale, ceo zapadni Balkan bio u Evropskoj uniji do 2030. godine.

"Pretpostavljam da će do 2030. godine sve zemlje regiona biti na putu da ispune uslove za punopravno članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Eskobar.

Teme