Web Analytics
Dveri predstavile novu kampanju Jedna je majka na humanitarnom skupu za Niško porodilište - BetaRS

Dveri predstavile novu kampanju Jedna je majka na humanitarnom skupu za Niško porodilište

Politika | 11.06.2023 | access_time 15:00
Dveri predstavile novu kampanju Jedna je majka na humanitarnom skupu za Niško porodilište
FOTO: MILOS MISKOV

Pokret Dveri održao je danas u Beogradu humanitarni skup i predstavio novu kampanju "Jedna je majka" posvećenu obnovi porodilišta u Srbiji.

Na skupu je održana i akcija doniranja novca za obnovu porodilišta u Nišu.

Predsednik Dveri i inicijator kampanje Boško Obradović naveo je da je cilj kampanje da se u epicentar politike, društva i države stavi majka i majčinstvo.

"Da nam porodilišta budu kao hoteli sa pet zvezdica, da nam trudnice, porodilje i novorođenčad imaju najbolju moguću zdravstvenu uslugu, da nam majke budu privilegovane i da porodica bude predmet svih javnih politika u ovoj državi. Ova nova kampanja pokreta Dveri dobiće puni smisao kada dođemo na vlast i kad budemo mogli sve naše ideje da sprovedemo u delo", rekao je Obradović na konferenciji u Aeroklubu.

Predsednica Ženske snage Dveri Dragana Milićević ocenila je da je prioritet kampanje borba protiv nasilja, siguran i bezbedan porođaj, kao i siguran posao.

"Ženska snaga Dveri je predala preporuku Vladi o prevenciji nasilja u društvu, pokrenuli smo kampanju 'Jedna je majka', pokrenuli smo inicijativu da nedelja bude neradni dan i u privatnom sektoru. Suočavamo se sa demografskim problemom gde 10.000 ljudi više umre nego što se rodi, a isto toliko mladih i najvitalnijih ode u inostranstvo", navela je Milićević.

Na konferenciji su iz Dveri naveli podatke da se 11 odsto prvorotkinja odriče drugog deteta zbog trauma iz porodilišta, što je 6.000 dece godišnje manje.


Ceo video materijal možete preuzeti OVDE

Poslanica Dveri u Narodnoj skupštini Tamara Milenković Kerković navela je da je taj pokret već podneo niz inicijativa i predloga zakona Skupštini Srbije.

"Na svim nivoima vlasti, od Republičkog parlamenta, kao zakonodavne vlasti, preko republičke i pokrajinske Vlade, kao izvršne vlasti, Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu za brigu o porodici, pa sve do gradskih i opštinskih lokalnih samouprava, mi smo predali preporuke gde tražimo da se budžetska sredstva, na svim ovim nivoima vlasti, preusmere za obnovu porodilišta, njihovih materijalnih i kadrovskih kapaciteta", navela je Milenković Kerković.

Dodala je da su Parlamentu Srbije Dveri predale Deklaraciju o pravima trudnica i porodilja sa ciljem da se sve pravne norme koje već postoje moraju sprovoditi i poštovati od strane vlasti.

"Peticiju 'Jedna je majka' dali smo na ulicama svih gradova u Srbiji na potpisivanje i naišli smo na nepodeljenu podršku svih građana. Podrška je velika na ulicama, ali i na svim društvenim mrežama, što više podrške imamo to ćemo brže stići do cilja", rekla je Milenković Kerković.

Koordinatorka kampanje Sanja Vujanović istakla je da je kampanja "Jedna je majka", pored velike podrške građana, uspela da obezbedi 900 miliona dinara koju je vlast opredelila za obnovu Niškog porodilišta.

"Ovu kampanju ćemo voditi sve dok se ne obnovi svako porodilište, a svaka trudnica, porodilja i dete ne dobiju garantovana prava, socijalnu zaštitu i finansijsku podršku kakva im pripada. Danas smo na ovom skupu prikupili određena sredstva koja ćemo donirati Niškom porodilištu", rekla je Vujanović.

Teme