Web Analytics
Dveri: Rukovodstvo grada Niša sprovodi plan za gradnju 'Betoven parka' i uništenje Palilule - BetaRS

Dveri: Rukovodstvo grada Niša sprovodi plan za gradnju 'Betoven parka' i uništenje Palilule

Društvo | 12.06.2023 | access_time 14:40
Dveri: Rukovodstvo grada Niša sprovodi plan za gradnju 'Betoven parka' i uništenje Palilule
FOTO: MILOS MISKOV

Poslanica Dveri Tamara Milenković Kerković upozorila je danas da gradska vlast u Nišu i kompanija "Tesla park" koja je u vlasništu porodice Кarić "nastavljaju sprovođenje plana za uništenje Palilule i spremaju novi plan za uništenje priobalnog pojasa Nišave".

Milenković Kerković je u pisanoj izjavi kazala da gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, gradski većnik Nenad Stanković i duge nadležne gradske službe na sve moguće načine pokušavaju da kompaniji "Tesla park" omoguće zidanje naselja "Betoven park" na zelenoj površini od tri i po hektara iznad Stare ciglane.

Prema njenim rečima, "Betoven park" ne postoji, a za njega se već prodaju stanovi uz napomenu da se radi o luksuznom naselju.

"Gradsko veće i većnik Stanković, Sotirovski i Кomisija za planove nastavljaju da krše zakone kako bi očito ostvarili ono što su obećali nekada 'tajanstvenom', a sada svima poznatom investitoru kompaniji Кarić, bez obzira što će se Niš ugušiti od zagađenja i plivati u fekalnim vodama", rekla je Milenković Kerković.

Ona je istakla da su sve dosadašnje faze postupaka usvajanja urbanističkih planova bile nezakonite, počev od usvajanja Generalnog urbanističkog plana 2021. godine kojim je javna površina namenjenu parku i sportskim terenima, pretvorena u površinu za građenje, iako nije bilo Elaborata o uticaju na životnu sredinu, niti je dve trećine nadležnih institucija dalo saglasnost na takve izmene.

Milenković Kerković je rekla da ni poslednja poplava opštine Palilula, 2. juna, nije uticala na to da gradski čelnici odustanu od namere da Karićima omoguće gradnju "Betoven parka" na zelenoj površini.

"Da ta zelena površina nije apsorbovala ogromne padavine, kiša bi poplavila ne samo podvožnjak i deo Kliničkog centra, već i čitavo naselje ispod brda", naglasila je Milenković Kerković.

Ona je istakla da je Кomsija za planove odbacila svih 17 primedbi na Generalni urbanistički plan koje je podnela sa još 15 građana Niša, nakon čega je oglasom u „Narodnim novinama“ otpočeo takozvani ponovljeni Javni uvid čiji je cilj da Nišlijama umesto tri i po hektara zelene površine ostane sto kvadrata zelenila.

"Ni tužilaštvo do sada nije reagovalo uprkos svim našim tvrdnjama da se radi o korupciji vrha gradske vlasti", rekla je Milenković Kerković.

Prema njenim rečima, najavljeno su i nove "manje" izmene GUP-a, a u njih spada i izmena priobalnog pojasa Nišave, u dužini od 28 kilometara, povodom čega je pozvala građane Niša da ne dozvole "očito gaženje interesa grada i građana" na ponovljenom Javnom uvidu koji je zakazan za četvrtak, 15. jun u Oficirskom domu u Nišu.

Teme