Web Analytics
Luksemburški regulator: REM odluku o opomeni televiziji N1 preneo delimično izmenjeno - BetaRS

Luksemburški regulator: REM odluku o opomeni televiziji N1 preneo delimično izmenjeno

Društvo | 12.06.2023 | access_time 19:05
Luksemburški regulator: REM odluku o opomeni televiziji N1 preneo delimično izmenjeno
Foto: Beta/ Milos Miskov

Luksemburški nezavisni organ za audiovizuelne medije (ALIA) saopštio je danas da je srpsko Regulatorno telo za elektronske medije (REM) prenelo "delimično izmenjeno" odluku Saveta ALIA o opomeni koju je izrekao televiziji N1 zbog emisije "Fikus za šefa".

U saopštenju ALIA navodi da je REM objavio odluku na kojoj su njihov logo, zaglavlje i fusnota ostali, ali su delovi izveštaja "delimično pogrešno predstavljeni", a takođe je na prevodu na ćirilici stavljen kopiran potpis predsedavajućeg tog tela, bez zahteva za autorizaciju.

To telo je ocenilo u saopštenju koje je prenela TV N1 na svom sajtu, da selektivnom upotrebom tih elemenata bez eksplicitne saglasnosti i naznaka promene originalnog dokumenta, ili oznake da je to prevod, REM "daje lažni kredibilitet proizvedenim dokumentima.

"Dok ALIA pozdravlja napore REM-a da učini dostupnim dokumente ALIA na srpskom jeziku radi lakšeg pristupa informacijama, istovremeno insistira na pravilnom prenosu i prevodu, u cilju očuvanja integriteta zvaničnog dokumenta, posebno kada nisu objavljeni u celini ili ako su modifikovani", dodaje se u saopštenju.

Luksemburški regulator je, komentarišući to što je REM uz odluku preneo i sopstveni stav, dodao da takav zaključak navodi Upravu ALIA da "oštro osudi bilo koji pokušaj srpskog regulatora da iskoristi odluke ALIA za diskreditaciju srpskih medija i dovede ih u poteškoće u ostvarivanju svojih ciljeva, odnosno pružanja nepristrasnih i izbalansiranih informacija i ostvarivanju slobode izražavanja i novinarstva".

REM je ranije saopštio je da je ALIA izrekla opomenu televiziji N1, registrovanoj u Luksemburgu, zbog emisije "Fikus za šefa" o predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, dok je ta televizija saopštila da je srpski regulator "prećutao" pojedine zaključke.

Teme