Web Analytics
Kosovski ministar posetio gradonačelnika Leposavića, građani ga gađali jajima - BetaRS

Kosovski ministar posetio gradonačelnika Leposavića, građani ga gađali jajima

Kosovo | 13.06.2023 | access_time 13:30
Kosovski ministar posetio gradonačelnika Leposavića, građani ga gađali jajima
Foto: Sasa Djordjevic
Ministar za infrastrukturu u kosovskoj vladi Ljiburn Aljiu ušao je rano jutros u zgradu lokalne samouprave u Leposaviću u kojoj duže od dve nedelje boravi novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi, nepriznat od strane većinskog srpskog stanovništva u toj sredini. 

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić rekao je da je Aljiu došao u pratnji specijalnih snaga policije, u vozilima civilnih tablica, u vreme kada je oko zgrade opštine bio manji broj Srba koji danima protestuju. 

"Nakon pola sata napustio je zgradu opštine, jer su se zbog njegovog dolaska žitelji Leposavića okupili u većem broju. Negodovali su mirno zbog njegovog prisustva, koje su doživeli kao provokaciju", rekao je Todić za RTS, a Kossev javlja da su građani gađali ministra i njegovo vozilo jajima i farbom. 

Aljiu je prethodno 9. juna pokušao da uđe u zgradu opštine, ali mu vojnici Kfora nisu dozvolili ulazak. 

Ljuljzim Hetemi, predstavnik pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, od 26. maja boravi u zgradi opštine u Leposaviću, oko koje od tada protestuju žitelji Leposavića. 

Zgradu opštine od 29. maja okružuju vojnici Kfora, a u njoj su pripadnici kosovske policije. 

Žitelji Leposavića, kao i u Zvečanu i Zubinom Potoku zahtevaju izlazak policije iz zgrade opštine, da gradonačelnici albanske nacionalnosti odustanu od ulaska u njih i oslobađanje uhapšenih Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića.

Teme