Web Analytics
SSP traži povlačenje policije sa severa Kosova i puštanje na slobodu uhapšenih Srba - BetaRS

SSP traži povlačenje policije sa severa Kosova i puštanje na slobodu uhapšenih Srba

Politika | 14.06.2023 | access_time 08:40
 SSP traži povlačenje policije sa severa Kosova i puštanje na slobodu uhapšenih Srba
Foto: Amir Hamzagić

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas od premijera Kosova Aljbina Kurtija da povuče policijske snage sa severa Kosova i Metohije i pusti na slobodu uhapšene Srbe koji su privedeni zbog fizičkog otpora Kforu.

SSP je u saopštenju zatražila i povratak pregovorima, formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i povratak Srba u kosovske institucije, koje su napustili u novembru prošle godine.

"Neverovatno je i potpuno neprihvatljivo da zvanična Priština pred očima cele demokratske međunarodne zajednice uživo stvara režim oružane okupacije i nasilja, tretirajući Srbe kao potčinjene u režimu aparthejda", navodi se u saopštenju.

Dodali su da očekuju hitno delovanje međunarodne zajednice na "smirivanju Kurtija" i vraćanje u okvire civilizovanog ponašanja i ispunjavanje dogovora koji su postignuti ranije.

"U trenutku kad ceo svet vidi nasilničku i potpuno iracionalnu stranu Aljbina Kurtija, mora se zaustaviti guranje čitavog naroda u crnu kutiju, život pod sirenama, hapšenjima, dugim cevima i suzavcem", naveli su iz SSP i osudili jučerašnje nasilje i hapšenje koje su sproveli specijalci kosovske policije.

Teme