Web Analytics
Berlin: Kina je partner ali deluje u suprotnosti sa nemačkim interesima i vrednostima - BetaRS

Berlin: Kina je partner ali deluje u suprotnosti sa nemačkim interesima i vrednostima

Svet | 14.06.2023 | access_time 13:35
Berlin: Kina je partner ali deluje u suprotnosti sa nemačkim interesima i vrednostima
FOTO: Markus Schreiber/AP

Nemačka vlada je u danas predstavljenoj Strategiji nacionalne bezbednosti ocenila da Kina deluje "u suprotnosti sa interesima i vrednostima" Nemačke.

"Kina na razne načine pokušava da preoblikuje postojeći međunarodni poredak zasnovan na pravilima, sve uvredljivije polaže pravo na regionalnu prevlast i stalno se ponaša u suprotnosti sa našim interesima i vrednostima", navodi se u dokumentu nemačke vlade koji su predstavili kancelar Olaf Šolc i ministri.

U dokumentu na skoro 80 stranica se navodi i da je "Kina partner Nemačke".

Ali, kako piše, "vidimo da su elementi rivalstva i konkurencije porasli poslednjih godina", navodi se u dokumentu o kojem je mesecima bilo reči u vladajućoj koaliciji u Nemačkoj.

Strategija razmatra niz problema, od odnosa sa Moskvom i Pekingom do sajber bezbednosti, uključujući opasnost od globalnog zagrevanja.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok je rekla da je pitanje bezbednosti i sigurnost nabavke lekova, kao i da se "bezbednost odnosi na to da vas Kina ne špijunira dok pričate sa prijateljima ili na to da ne budete izmanipulisani od strane ruskih botova dok pretražujete društvene mreže".

Berlin je ocenio da su akcijama Pekinga "regionalna stabilnost i međunarodna bezbednost sve više pod pritiskom" i da se "ljudska prava ne poštuju".

"Kina ciljano koristi svoju ekonomsku moć za postizanje političkih ciljeva", upozorila je nemačka vlada.

Olaf Šolc je rekao novinarima da je "reč je o tome da se osigura da Kina nastavi ekonomski rast i da se ne remeti integracija Kine u svetsku trgovinu i globalne ekonomske odnose", ali da se u isto vreme moraju uzeti u obzir bezbednosna pitanja koja se nameću.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika