Web Analytics
Šef IAEA odložio posetu nuklearnoj elektrani Zaporožje - BetaRS

Šef IAEA odložio posetu nuklearnoj elektrani Zaporožje

Svet | 14.06.2023 | access_time 14:10
Šef IAEA odložio posetu nuklearnoj elektrani Zaporožje
Foto: Kateryna Klochko/AP Photo
Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi odložio je planiranu posetu ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje iz bezbednosnih razloga, saopšteno je danas iz Kijeva.

Visoki vladin zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman izjavio je da Grosi "čeka da može bezbedno da putuje" i dodao da je poseta odložena za "neki sat", prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Ruske novinske agencije kažu da je poseta odložena za jedan dan.

Grosi je nakon jučerašnjeg razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu trebalo da otputuje u najveću nuklearnu elektranu u Evropi koja je sada pod ruskom opsadom. 

IAEA želi pristup lokaciji u blizini fabrike kako bi proverila nivoe vode jer je javnost zabrinuta za bezbednost nakon što je proboj brane Kahovka izazvao poplave prošle nedelje.

Šef agencije je juče u razgovoru sa novinarima danas u Kijevu, neposredno pre polaska na put u Zaporžje rekao da se elektrana suočava sa "relativno opasnom situacijom" nakon pucanja brane i početka kontraofanzive Kijeva.

Ruske snage zauzele su branu hidroelektrane i nuklearnu elektranu na jugu Ukrajine ubrzo nakon početka njihove invazije u februaru 2022. godine.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Sportovi na vodi

Hronika