Web Analytics
Nemačka ambasadorka: Ohridski sporazum je obavezujuć za sve - BetaRS

Nemačka ambasadorka: Ohridski sporazum je obavezujuć za sve

Politika | 15.06.2023 | access_time 08:45
Nemačka ambasadorka: Ohridski sporazum je obavezujuć za sve
FOTO: AMIR HAMZAGIC

Nemačka ambasadorka Anke Konrad izjavila je da je potrebno ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine i dodala da je sporazum potpisan u Ohridu "obavezujući za sve".

"To piše i u samom dokumentu. Dogovoreno će postati integralni deo procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji i na taj način je dokument obavezujući. Isto važi i za Kosovo. Dogovori iz Ohrida i Brisela su dobri za obe strane. Nije reč o jednostranom potezu u kome se samo jednoj strani daje sve", rekla je Konrad u intervjuu za nedeljnik NIN.

Konrad je rekla da je cilj tog sporazuma jasno prikazan i da se može pročitati, jer nije reč o tajnim dokumentima.

"Normalizacija odnosa u kojoj su potrebni različiti koraci, ali između ostalog i to što je dogovoreno u Ohridu - neometanje Kosova po pitanju članstva u međunarodnim organizacijama. To je samo jedan aspekt u nizu tačaka", rekla je ona.

Nemačka ambasadorka je ponovila da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije cilj njene zemlje i da će Nemačka dati doprinos tom procesu, zajedno sa partnerima, kako bi se konačno postigli rezultati.

"Rezultati podrazumevaju i to što je sa srpske strane više puta zatraženo - da se u potpunosti primene dogovori iz Briselskog sporazuma zaključenog 2013. i drugih sporazuma", rekla je Konrad.

Ona je rekla da lokalni izbori održani na severu Kosova "nisu osnov za dugoročno rešenje" i da je potrebno organizovati nove izbore, uz nadu da će se kosovski Srbi vratiti u institucije.

"Izbori su važno sredstvo demokratije, jer daju građanima mogućnost da se izjasne o putu kojim će ići njihova zemlja ili opština. Doduše, kako bi izbori imali željeni efekat moraju da postoje određeni preduslovi. Rezultat ovih izbora ne otvara razvojne perspektive za sever Kosova", dodala je.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Konrad je rekla da je očekivano da u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji (EU) zvanični Beograd uvede sankcije Rusiji jer je ona povela napadački rat kojim je jasno prekršila integritet svog suseda.

"Kao što znate, EU je usvojila više paketa sankcija, svaki naredni se nadovezuje na prethodni, a nadamo se da će se Srbija priključiti svim ovim sankcijama. Kada gledamo celu sliku, vidimo da postoje sankcije protiv drugih zemalja, poput Irana ili Belorusije, kojima se Srbija, takođe, nije pridružila. Reč je o sankcijama koje su uvedene usled konkretnih činova, ali ponavljam, na Srbiji je kako će odgovarati na ta očekivanja", rekla je ona.

Konrad nije želela da govori o protestima protiv nasilja koji se održavaju u Srbiji, rekavši da kao ambasador "ne komentariše unutrašnju politiku".

Teme