Web Analytics
Kurti odgovorio Borelu: O hapšenjima odlučuje policija i državno tužilaštvo - BetaRS

Kurti odgovorio Borelu: O hapšenjima odlučuje policija i državno tužilaštvo

Kosovo | 15.06.2023 | access_time 11:50
Kurti odgovorio Borelu: O hapšenjima odlučuje policija i državno tužilaštvo
FOTO: ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

Premijer Kosova Aljbin Kurtije izjavio je danas da o hapšenjima u bilo kojem delu Kosova, pa i na severu, odlučuju Policija Kosova i Državno tužilaštvo, odgovarajući time na primedbe visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozefa Borela da o takvim akcijama vlasti na Kosovu treba da se koordinišu sa KFOR-om i Euleksom.

Kurti je na konferenciji za novinare nakon sastanka Saveta za bezbednost Kosova rekao da ne zna kada je neko uhapšen, jer je to, prema njegovim rečima, stvar kosovske policije i Državnog tužilaštva, kao i da operativne akcije nisu ni njegov niti posao bilo kog zvaničnika EU.

On je time odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Borela koji je ranije rekao da se o koordinaciji aktivnosti i bezbednosnih procena KFOR-a, Euleksa i policije Kosova može govoriti nakon deestalacije situacije, kao i da u poslednjoj akciji hapšenja Miluna Milenkovića takve koordinacije nije bilo.

"Poštujemo Ustav i zakon, što je naša odgovornost i obaveza. Ne želimo da kršimo ničija prava, ali u demokratskoj republici za hapšenje osumnjičenog kriminalca, nema smisla imati višu instancu, mi nismo monarhija, nismo feudalna država, mi smo demokratska republika 21. veka. Ne znam ni kada se kriminalac hapsi, jer to je stvar policije, državnog tužilaštva, tako da ima hapšenja koja vidim tačno u isto vreme kada i vi", kazao je Kurti.

On je rekao da je o hapšenju Miluna Milenkovića - Lune u severnoj Mitrovici saznao "kada i svi drugi".

"Javno izražavam podršku borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali operativne akcije kada neko treba da bude uhapšen nisu moj posao, verujem da nisu posao nijednog zvaničnika EU", kazao je Kurti

Dodao je da "borba protiv bezakonja na severu" ne sme biti drugačija u odnosu na delovanje policije u drugim delovima Kosova.

Teme