Web Analytics
Šef IAEA stigao u nuklearnu elektranu u Zaporožju - BetaRS

Šef IAEA stigao u nuklearnu elektranu u Zaporožju

Svet | 15.06.2023 | access_time 14:20
Šef IAEA stigao u nuklearnu elektranu u Zaporožju
Foto: Kateryna Klochko/AP Photo

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi stigao je danas u ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju, nakon što je jučerašnju posetu odložio iz bezbednosnih razloga.

Ukrajinska kompanija za nuklearnu energiju Energoatom objavila je na Telegramu da su Grosi i IAEA tim stigli u elektranu koju je okupirala Rusija, piše Njujork tajms (The New York Times).

Ruski državni mediji su takođe izvestili da se Grosi nalazi u elektrani koja je blizu linije fronta i unutar teritorije koju kontrolišu ruske snage.

TASS navodi da je delegacija IAEA prošla kroz ruski kontrolni punkt kod Vasiljevke u Zaporoškoj oblasti i da je nešto ranije bivši savetnik generalnog direktora Rosenergoatoma Renat Karča rekao će Grosijeva poseta trajati jedan dan.

Karča je saopštio da će Grosiju tokom posete biti pružene sveobuhvatne informacije, uključujući i one o stanju infrastrukture za snabdevanje vodom.

Šef IAEA je pre posete rekao da će preći liniju fronta da bi ispitao uslove u fabrici i da će provesti nekoliko sati obilazeći postrojenje. On je svoju posetu juče odložio zbog bezbednosnih razloga.

Grosi je nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu pre dva dana najavio da će posetiti najveću nuklearnu elektranu u Evropi.

IAEA želi pristup lokaciji u blizini fabrike kako bi proverila nivoe vode jer je javnost zabrinuta za bezbednost nakon što je proboj brane Kahovka izazvao poplave prošle nedelje.

Šef agencije je novinarima u Kijevu, neposredno pre polaska na put u Zaporžje rekao da se elektrana suočava sa "relativno opasnom situacijom" nakon pucanja brane i početka kontraofanzive Kijeva.

Ruske snage zauzele su branu hidroelektrane i nuklearnu elektranu na jugu Ukrajine ubrzo nakon početka njihove invazije u februaru 2022. godine.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika