Web Analytics
Tradicionalni kineski praznik Duanvu - BetaRS

Tradicionalni kineski praznik Duanvu

Svet | 15.06.2023 | access_time 14:50
Tradicionalni kineski praznik Duanvu
Tradicionalni praznik Duanvu koji se zove i Duanjang ili Praznik maja obeležava se svake godine 5. maja po kineskom lunarnom kalendaru, u znak sećanja na pesnika patriotu iz drevne Kine Ću Juana.

Kako piše Kineska medijska grupa (CMG), mnogo običaja za vreme praznika Duanvu su važan sastavni deo kineske tradicionalne kulture kao što su: takmičenje zmajevih čamaca, kačenje mirišljavih kesica i obavezna priprema poslastice "zongzi".

Duanvu je poslednjih godina proglašen za državni praznik u Kini.

Tradicionalni kineski praznik Duanvu

Veruje se da je poreklo ovog praznika vezano za sećanje na Ću Juana, pesnika patriotu koji se pre dve hiljade godina ubio, bacivši se u reku.

Tada se Kina nalazila u Periodu zaraćenih država. Ću Juan je živeo u državici Ču koja se nalazila u obalnom području reke Jangce, u južnom delu današnje Kine, i takmičila se za prestiž sa državicom Ćin, koja se nalazila u severozapadnom delu.

Ću Juan bio je aristokrata u državici Ču kojem je car verovao, ali su se njegovim idejama protivili konzervativni funkcioneri, koji su ga stalno klevetali. Zbog toga je Ću Juan sa velikim tugom napisao mnoge pesme, izražavajući snažna osećanja prema državi i narodu.

Ću Juan je prognan u priobalno područje reke Miluo, odnosno u današnju provinciju Hunan gde je zadobio poštovanje tamošnjih stanovnika. Čuvši da su vojnici državice Ćin 278. godine pre nove ere napali prestonicu državice Ču, Ću Juan je bio veoma tužan i zbog toga je 5. maja skočio u reku Miluo i ubio se.

Tradicionalni kineski praznik Duanvu

Čuvši da je Ću Juan skočio u reku, meštani su u čamcima krenuli u potragu za telom pesnika. Pošto nisu uspeli da ga pronađu, u reku su bacili bambusove cilindre napunjene pirinčem kako bi sprečili ribe da pojedu Ću Juanovo telo.

Neki su sipali u reku i lekovitu rakiju od pirinča "sjunhuan" da bi rasterali ribe. Od tada je nastao običaj da se svake godine 5. maja po lunarnom kalendaru vesla u čamcima i da se u reke bacaju bambusovi cilindri sa pirinčem, radi sećanja na Ću Juana.

Nastao je i običaj apravljanja poslastice od lepljivog pirinča u obliku piramide, to je "zongzi", a veslanje čamaca na reci je postepeno preraslo u takmičenje zmajevih čamaca.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Automoto

Zelena Srbija

Hronika

Scena