Web Analytics
Gradi se zeleni koridor za obnovljive izvore energije u kineskoj pustinji Tenger - BetaRS

Gradi se zeleni koridor za obnovljive izvore energije u kineskoj pustinji Tenger

Zelena Srbija | 15.06.2023 | access_time 16:15
Gradi se zeleni koridor za obnovljive izvore energije u kineskoj pustinji Tenger
Xinhua/Wang Peng
JINČUAN - Počela je izgradnja dalekovoda ultravisokog napona za slanje električne energije proizvedene iz vetroelektrana i fotonaponskih elektrana u četvrtoj po veličini kineskoj pustinji, pustinji Tenger, u centralnoj kineskoj provinciji Hunan, piše Sinhua.

Kineska državna mrežna korporacija saopštila je da je dalekovod, koji se proteže preko 1.600 km od autonomne regije Ningsia Hui na severozapadu Kine do centralne kineske provincije Hunan, deo nacionalnog plana za razvoj čistih energetskih resursa u pustinjama i sušnim predelima Kine.

"Do 2025. godine, kada projekat bude završen, moći će da se pohvali proizvodnjom od oko 20 milijardi kWh čiste električne energije godišnje", rekao je Siang Li iz državne mreže Elektrokompanije Ningsia.

Prolazeći kroz šest regiona na nivou pokrajine, projekat je prvi u zemlji ultra-visokonaponski dalekovod koji povezuje glavne baze čiste energije u pustinjama.

Na ivici pustinje Tenger, površina peščanih dina od 28.000 mu (oko 1.866,7 hektara) srušena je buldožerom i postavljeni su fotonaponski paneli, sve u roku od 10 dana.

Tokom proteklih 10 godina, kapacitet proizvodnje zelene energije u region Ningsija zabeležio je povećanje od 9,6 puta, prestigavši druge izvore energije kao što su nafta i ugalj. Region je na prvom mestu u zemlji po instalisanom novom energetskom kapacitetu po kvadratnom kilometru, koji je dostigao 470 kW.

Prema planu razvoja regiona, do 2025. godine njegov instalisani kapacitet nove proizvodnje električne energije će premašiti 55 miliona kW, što čini više od 60 procenata ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije u regionu, a godišnja proizvodnja nove energije prelazi 85 milijardi kWh.

Kina planira da do 2030. poveća svoj ukupni instalirani kapacitet za proizvodnju energije iz vetra i sunca na 1,2 milijarde kW, sa instaliranim kapacitetom za proizvodnju energije u velikim bazama za proizvodnju energije vetra i fotonapona u pustinji Gobi, kao i drugim pustinjskim ili sušnim oblastima u zemlji, ukupno 455 miliona kW.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija