Web Analytics
Dveri: Gradska vlast u Čačku ima veliku odgovornost zbog poplava - BetaRS

Dveri: Gradska vlast u Čačku ima veliku odgovornost zbog poplava

Politika | 16.06.2023 | access_time 12:20
Dveri: Gradska vlast u Čačku ima veliku odgovornost zbog poplava
FOTO: MUP SRBIJE

Gradski odbor Dveri ocenio je danas da gradska vlast u Čačku "snosi veliki deo odgovornosti" za poplave u tom gradu jer kišna kanalizacija nikada nije čišćena, a u novu se nije ulagalo.

"Cevi i kanali kišne kanalizacije su mahom zapušeni jer nikada nisu čišćeni, u povećanje odvodnih kapaciteta se ne ulaže. Divlja gradnja buja u gradu a kod novih objekata dozvoljava se potpuno betoniranje obaveznih zelenih površina na parceli, pa voda nema gde da otekne", navodi se u saopštenju Dveri.

Dveri dodaju da su sredstva koja Čačak dobija po osnovu doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta "ogromna", a da se nisu iskoristila za unapređenje gradske infrastrukture.

Prema poslednjim podacima Štaba za vanredne situacije u toku noći su zbog poplave evakuisane četiri osobe iz čačanskih sela Kukići i Mršinci, dva mosta su urušena na lokalnim rekama u selu Petnica a u prekidu je saobraćaj na putu Kraljevo-Čačak kod Mrčajevaca.

U Čačku je 12. juna uvedeno vanredno stanje zbog poplava koje su izazvane obilnim kišnim padavinama u kojima je sršeno nekoliko mostova na lokalnim seoskim rekama.

Oštećeno više od 40 kilometara makadamskih puteva, poplavljeno nekoliko desetina hektara njiva, oštećeni su poljoprivredni usevi i poplavljene brojne kuće u okolnim naseljima.

Teme