Web Analytics
Održan drugi Maxi Nacionalni festival hrane - BetaRS

Održan drugi Maxi Nacionalni festival hrane

Ekonomija | 16.06.2023 | access_time 16:30
Održan drugi Maxi Nacionalni festival hrane
FOTO:PROMO

U prisustvu brojnih uglednih zvanica, trgovinski lanac Delez Srbija je po drugi put organizovao Nacionalni festival hrane.

Ova manifestacija je ponovo okupila desetine domaćih proizvođača voća i povrća, ali i prenela poruke o važnosti sinergije nauke i privrede sa ciljem podizanja nivoa kvaliteta proizvoda, kao i ukrupnjavanja domaće proizvodnje.

Svečanom otvaranju prisustvovala je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predstavnici ministarstava, ambasade Kraljevine Holandije, članovi akademske zajednice, privrednici, lokalni proizvođači i partneri kompanije Delez.

Proizvođači iz Srema, Mačve, Banata, Beograda, Novog Sada, Čačka, Leskovca i Pirota, kao i drugih krajeva Srbije, izložili su preko 30 vrsta poljoprivrednih proizvoda.

Gosti i posetioci Festivala imali su jedinstvenu priliku da se upoznaju sa bogatim asortimanom voća i povrća koje nalazimo svakodnevno na Maxi pijacama i da se iz prve ruke informišu o poreklu i načinu njihove proizvodnje.

Održan drugi Maxi Nacionalni festival hrane
FOTO:PROMO


Poseban segment Festivala bio je posvećen inicijativi „Maxi agregatori“. Ovaj projekat kompanija realizuje zajedno sa velikim lokalnim dobavljačima - Delta Agrar, Agro Bel, Zelena zvezda, Agro Zin i Agro Tim, kako bi doprinela ukrupnjavanju domaće nabavke, povezivanju sa malim proizvođačima i na taj način obezbedila povećano učešće srpskog voća i povrća na policama ovog lanca.

Festival je svečano otvorio generalni direktor Delez Srbije Jan-Vilem Dokhejr koji se zahvalio svim partnerima na godinama uzajamne podrške i saradnje. On je naveo da je kompanija tokom prethodne godine otkupila 54.000 tona voća i povrća sa srpskih njiva i da je plan da se iz godine u godinu ove količine povećavaju.

„Danas smo okupili ljude koji su zaslužni za proizvodnju najboljeg voća i povrća, ali i naše partnere sa Poljoprivrednog i Fakulteta za veterinarsku medicinu sa kojima kontinuirano radimo na podizanju nivoa kvaliteta proizvoda. Građani Srbije će od ovog leta samo na MAXI pijacama moći da pronađu brojne nove sorte voća i povrća sa zaštićenim žigom ’Bez ostataka pesticida’ i upravo projekti koji su sinergija nauke i privrede čine bazu na kojoj želimo da razvijamo naše poslovanje“, istakao je Jan-Vilem u uvodnom obraćanju naglašavajući važnost strukturne podrške koju država pruža poljoprivrednicima u njihovom razvoju.Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković rekla je da će Ministarstvo nastaviti da snažno podržava svaku inicijativu ove vrste, koja doprinosi promociji domaćih proizvoda i njihovog kvaliteta, kao i dodatne podrške pri njihovom plasmanu na tržište i opredeljivanju potrošača da prilikom kupovine upravo biraju naše, srpske proizvode.

„Poljoprivreda i proizvodnja hrane su oblasti izuzetno značajne za Republiku Srbiju. Pored tradicije i prirodnih prednosti, naši proizvođači poseduju znanje, volju i iskustvo za unapređenje svog poslovanja. Plasman naših poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na svetskom tržištu najbolje govori o kvalitetu naše hrane. Prošle godine je postavljen novi rekord u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrednosti od 4,7 milijardi evra, a ove godine očekujemo da taj iznos bude još veći“, navela je Tanasković.

Održan drugi Maxi Nacionalni festival hrane
FOTO:PROMO


Tanasković je naglasila da će Ministarstvo nastaviti da radi na stvaranju pravnog ambijenta za dalji razvoj oznaka geografskog porekla i nacionalnih šema kvaliteta, kao i na definisanju mera podrške za unapređenje domaće proizvodnje i proizvoda sa oznakama porekla i kvaliteta.

I na drugom Maxi Nacionalnom festivalu hrane dodeljena su priznanja za poseban doprinos održivom poslovanju. Kompanija Agro Bel istakla se u razvoju malina i kupina bez ostataka pesticida, a pored toga jedan je od pet agregatora koji okuplja 50 malih lokalnih proizvođača i na taj način doprinosi razvoju lokalnih zajednica u Srbiji.

Novitas Konsalt je nosilac priznanja kao kompanija koja zapošljava osobe sa invaliditetom, ali je uz to i ponosni nosilac brojnih nagrada za kvalitet u poljoprivredi.

Medveđ je najveći domaći proizvođač šargarepe i kompanija zahvaljujući kojoj u ovom trgovinskom lancu tokom cele godine ova kultura dolazi isključivo sa domaćih njiva.

Drugi Maxi Nacionalni festival hrane posebnu pažnju posvetio je saradnji sa lokalnim agregatorima – kompanijama koje povezuju trgovinski lanac i male proizvođače.

Na panelu „Maxi agregatori“ učesnici su naglasili izuzetan značaj ovog koncepta, ali i brojne benefite koje u njegovim okvirima ostvaruju lokalni poljoprivrednici.

Održan drugi Maxi Nacionalni festival hrane
FOTO:PROMO


Zaključeno je da je korist višestruka, jer udruženi mali domaći proizvođači dobijaju jasan putokaz za primenu standarda kvaliteta i bezbednosti zahvaljujući kojima mogu lakše da plasiraju svoju robu.

To direktno utiče na njihovu konkurentnost i na evropskim tržištima, a čini i snažan podsticaj domaćoj ekonomiji i razvoju lokalnih zajednica.

Specijalni pogled na ovu temu dao je i ataše za poljoprivredu ambasade Kraljevine Holandije Kun fan Hineken, iz čije je zemlje je i preuzet ovaj koncept razvoja domaće proizvodnje.

Specijalni gost drugog Maxi Nacionalnog festivala hrane bio je bard pripremanja hrane i svetsko TV lice holandski kuvar Rudolf van Vin, koji je na Beogradskom sajmu demonstrirao svoje umeće koristeći isključivo sveže i kvalitetne namirnice proizvedene u Srbiji, koje su svakodnevno na policama Maxi supermarketa.

PROMO

Teme