Web Analytics
Savet za regionalnu saradnju (RCC) osvojio nagradu Prespanskog foruma za dijalog - BetaRS

Savet za regionalnu saradnju (RCC) osvojio nagradu Prespanskog foruma za dijalog

Region | 17.06.2023 | access_time 10:15
Savet za regionalnu saradnju (RCC) osvojio nagradu Prespanskog foruma za dijalog
FOTO: BETA/RCC/Dimitar Miladinov

Savet za regionalnu saradnju (RCC) osvojio je nagradu Prespanskog foruma za dijalog, a ovo priznanje je u Strugi primila generalna sekretarka Saveta Maljinda Bregu, saopšteno je danas.

U Strugi u Severnoj Makedoniji se danas završava dvodnevni Prespanski forum za dijalog koji se održava svake godine, navodi se u saopštenju RCC.

Bregu je sinoć u ime RCC primila godišnju nagradu Prespanskog foruma za dijalog, govorila je na panelu o regionalnoj saradnji i održala niz bilateralnih sastanaka sa visokim zvaničnicima Evropske unije i regiona.

Njoj je nagradu uručio premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, a RCC je nagrađen za petnaest godina predanog rada na jačanju regionalne saradnje i doprinosu razvoju Zapadnog Balkana.

„Nama u Savetu ova prestižna nagrada mnogo znači. RCC postoji 15 godina, a to su godine kada se nađemo na raskrsnici kada iz detinjstva dolazimo do zrelosti. Balkan je dugo obeležavan kao raznolika tapiserija kultura, jezika, ali i bolnih sukoba. Ali baš u toj bogatoj raznolikosti leži pravi potencijal saradnje", rekla je Bregu na ceremoniji dodele u Strugi.

Na marginama Prespanskog foruma za dijalog ona se se sastala sa brojnim zvaničnicima iz Evropske unije i regiona, s kojima je razgovarala o regionalnoj saradnji, situaciji u regionu, sprovođenju Akcionog plana zajedničkog regionalnog tržišta, Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, ali i o pripremama za predstojeći samit u okviru Berlinskog procesa koji se održava u oktobru u Tirani.

Teme