Web Analytics
Milenković Kerković (Dveri): Nebriga i pohlepa vlasti osnovni uzrok poplava u Srbiji - BetaRS

Milenković Kerković (Dveri): Nebriga i pohlepa vlasti osnovni uzrok poplava u Srbiji

Politika | 17.06.2023 | access_time 10:50
Milenković Kerković (Dveri): Nebriga i pohlepa vlasti osnovni uzrok poplava u Srbiji
FOTO: AMIR HAMZAGIC

Potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković ocenila je danas da je za štete izazvane poplavama odgovorna vlast i upitala ministra za javna ulaganja Marka Blagojevića šta je sa "stotinama miliona evra" donacija koje je Srbija dobila od svojih građana i stranih donatora posle poplava 2014. godine.

Ona je u pisanoj izjavi ocenila da su poplave koje su prethodnih dana pogodile gotovo sve delove Srbije, "pokazale da sistema nema, da su ponovo krive 'biblijske padavine' a da ničije odgovornosti nema".

"Nebriga i pohlepa vlasti i lokalnih funkcionera osnovni su uzrok poplava u Srbiji. Zato ova vlast mora da ode, a funkcioneri da svojom imovinom snose odgovornost za štetu od poplava", navela je potpredsednica Dveri.

Pozvala je ministra za javna ulaganja da iznese podatke o tome šta je od 2014. godine urađeno u Srbiji na prevenciji poplava, koliko je novca prikupljeno za Fond solidarnosti iz te godine i gde je taj novac uložen.

"Osim najavljene a neisplaćene pomoći poplavljenim domaćinstvima koju je 2014. godine obećavala tadašnja potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, pored nemuštih izveštaja o useljenih dvestotinak novih kuća koje je dao Marko Blagojević i osim zataškane odgovornosti Miroslava Čučkovića za tragičnu sudbinu Obrenovca i do danas nepoznatog broja žrtava u poplavljenom gradu, građani nisu nikada dobili informacije o tome koliko je novca prikupljeno, ni kako je taj novac utrošen", navela je Milenković Kerković.

Dodala je da su "umesto odgovornosti za dokazanu nesposobnost, za 1,7 milijardi evra direktne štete od poplava 2014, zbog gubitka ljudskih života, umesto izveštaja i transparentnog trošenja stotina miliona evra prikupljenih iz donacija za saniranje posledica i prevenciju budućih poplava, bivša ministarka Mihajlović, i direktor Marko Blagojević i predsednik opštine Čučković nagrađeni novim funkcijama i odlučivali sa još višeg nivoa o novcu, sudbini Srbije i životima njenih građana".

Teme