Web Analytics
Šmit zatražio prestanak pritiska na sudiju Ustavnog suda BiH - BetaRS

Šmit zatražio prestanak pritiska na sudiju Ustavnog suda BiH

Region | 17.06.2023 | access_time 15:05
Šmit zatražio prestanak pritiska na sudiju Ustavnog suda BiH
FOTO: MILOS MISKOV

Sudija Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević izložen je neprihvatljivom pritisku neodgovornih političara, izjavio je danas visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

Radio Slobodna Evropa (RSE) je preneo da je Šmit rekao da je podrivanje nezavisnosti bilo kojeg sudije protivno osnovama vladavine prava i predstavlja antiustavni akt.

Visoki predstavnik za BiH je predstavnike parlamenta Republike Srpske pozvao da prekinu kampanju pritiska na sudiju Kneževića i Ustavni sud BiH, i da ispune svoju obavezu poštovanja Ustava BiH.

"Napadi na nezavisnost pravosuđa krše vladavinu prava i Ustav BiH", rekao je Šmit.

Knežević, jedini sudija iz RS, povlači se iz Ustavnog suda BiH. On je za RSE potvrdio da će podneti zahtev za prevremeno penzionisanje koje očekuje do kraja godine.

"Za nekoliko meseci ispunjavam uslove za prevremenu penziju", rekao je Knežević.

Ustavni sud treba da odluči o tom zahtevu.

Ustavni sud je ranije naveo da je Knežević bio na "opravdanom bolovanju".

O povlačenju sudije Kneževića raspravljalo se i u parlamentu RS u aprilu ove godine kada su usvojeni zaključci kojima se između ostalog osporava rad tog suda, poziva na bojkotovanje njegovih konačnih i obavezujućih odluka, poziva na blokadu rada i ostavku Kneževića.

Nije poznato da li je odluka Kneževića posledica tih zaključaka parlamenta RS ili drugih razloga.

Ustavni sud je poteze parlamenta RS ocenio kao neustavno delovanje, kao veoma ozbiljan pritisak na samostalnost i nezavisnost tog suda.

Teme