Web Analytics
Dveri: Država da reaguje na pretnje i zaštiti Nebojšu Jovića i njegovu porodicu - BetaRS

Dveri: Država da reaguje na pretnje i zaštiti Nebojšu Jovića i njegovu porodicu

Politika | 17.06.2023 | access_time 15:25
Dveri: Država da reaguje na pretnje i zaštiti Nebojšu Jovića i njegovu porodicu
FOTO: SAŠA ĐORĐEVIĆ

Pokret Dveri zatražio je danas od državnih organa da reaguju na pretnje povereniku Pokreta za odbranu Kosova i Metohije Nebojši Joviću i da preduzmu "konkretne korake" kako bi on i njegova porodica bili zaštićeni.

"Ovim putem želimo da pošaljemo izraze podrške i ohrabrenja, kako gospodinu Joviću, tako i članovima njegove najuže porodice, ali i svim utamničenim i ugroženim Srbima koji su neopravdano u zatvorima širom lažne države Kosovo, da istraju u iskrenoj borbi za opstanak na okupiranim kosmetskim prostorima", navele su Dveri.

Jović koji inače živi u Severnoj Mitrovici ranije je objavio da zbog poslednjih pretnji koje je dobio "s mesta više nego ozbiljnog", mora da odustane od svih političkih aktivnosti vezanih za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

On je naveo da je u poslednjih nekoliko meseci dobio više upozorenja "da se čuva, da može biti uklonjen, uhapšen ili ubijen". 

"Obaveštavam javnost da sam na način više nego ozbiljan, s mesta više nego ozbiljnog, dobio upozorenje da su mi, nastavim li bilo kakvu političku aktivnost, direktno ugroženi kako moja, tako i bezbednost mojih najbližih", naveo je Jović na svojoj Fejsbuk stranici, ne precizirajući od koga je dobio pretnje.

Jović je bio jedan od vođa protesta Srba u severenom delu Kosovske Mitrovice 13. juna kada je uhapšen Milun Milenković Lune, na kome se skandiralo "Izdaja, izdaja" i upućivane pogrdne reči na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U intervjuu agenciji Beta od 14. juna, Jović je izjavio da je Srpska lista izgubila kredibilitet i da više ne može da predstavlja srpski narod na Kosovu.

"Od 2013. godine trpimo pretnje i ucene iz Beograda. Posle svih barikada koje su organizovali Beograd i Srpska lista i posle svakog sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost Srbima na Kosovu i Metohiji je bilo sve gore i gore. Sve akcije koje je preduzela Srpska lista kako bi se navodno pružio otpor Prištini, pokazale su se besmislenima jer su sve direktive stizale od Aleksandra Vučića", naveo je Jović u intervjuu.

Teme