Web Analytics
Afrička delegacija pozvala Putina da traži put ka miru, nudi posredovanje - BetaRS

Afrička delegacija pozvala Putina da traži put ka miru, nudi posredovanje

Svet | Izvor: Beta | 17.06.2023 | access_time 22:30
Afrička delegacija pozvala Putina da traži put ka miru, nudi posredovanje
Delegacija afričkih lidera koja se u Sankt Peterburgu sastala sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, saopštila je danas da rat u Ukrajini ne utiče samo na Rusiju i region, već uzima danak i ostatku sveta, dodajući da žele da prenesu "jasnu poruku" šefu Kremlja da krene "putem mira".

"Ovaj rat mora da se okonča. Mora se rešiti pregovorima i diplomatskim putem", rekao je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa, koji je predvodio delegaciju.

On je dodao da rat ima negativan uticaj na afrički kontinent i na mnoge druge zemlje širom sveta.

Predsednik Komorskih ostrva Azali Asumani, koji je trenutno na čelu Afričke unije, rekao je Putinu da smo su došli da ga saslušaju i preko njega čuju glas ruskog naroda, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Želimo da vas ohrabrimo da otpočnete pregovore sa Ukrajinom", rekao je on.

Delegacija u kojoj su, pored Ramafoze i Asumanija, predsednici Senegala i Zambije, kao i egipatski premijer i glavni izaslanici iz Republike Kongo i Ugande, stigla je u drugi po veličini grad u Rusiji posle posete Ukrajini, gde su juče razgovarali sa predsednikom Volodomirom Zelenskim.

Ramafosa je rekao da je Rusima predočio "inicijativu od 10 tačaka u potrazi za mirom", ali je rekao da se predlozi grupe "ne nadmeću" sa drugima koji su izloženi, verovatno misleći na planove koje je izneo Zelenski koji zahtevaju povlačenje Rusije sa cele ukrajinske teritorije.

Ramafosa je dodao da afričke nacije "priznaju suverenitet nacija i država u skladu sa Poveljom UN koja se mora poštovati".

Portparol Kremlja rekao je da su predlozi grupe "teško ostvarivi", ali da je Putin pokazao "interes" za njih.

Putin, čije su snage pretrpele velike gubitke od invazije na Ukrajinu u februaru 2022. i okupirale veći deo ukrajinske teritorije, rekao je delegaciji da pozdravlja "uravnotežen stav afričkih prijatelja prema ukrajinskoj krizi" i da ceni njihovu "zainteresovanost za pronalaženje rešenje sukoba", prenosi RSE.

On je takođe rekao da je "otvoren za konstruktivan dijalog sa svima onima koji traže mir", prema državnoj novinskoj agenciji TASS, iako je Rusija pojačala vazdušne napade na Kijev i druge ukrajinske gradove.

Afrički lideri su sve više zabrinuti da će dugotrajni rat imati još jači uticaj na njihov kontinent koji je uzdrman od posledica rata u Evropi.

Afrika se u velikoj meri oslanja na uvoz žitarica i đubriva iz Rusije i Ukrajine i teško je pogođena rastućim cenama žitarica.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa afričkom delegacijom juče u Kijevu, Zelenski je ponovio da bi svaki razgovor sa Rusijom u trenutnoj fazi rata bio u njenu korist.

Ramafosa je predložio da se rat okonča hitnim pregovorima i pozvao na "deeskalaciju" na obe strane, ali ukrajinski lider je tu ideju odlučno odbacio.

"Dozvoliti bilo kakve pregovore sa Rusijom sada dok je okupator na našoj zemlji znači zamrznuti rat, zamrznuti sve: bol i patnju", rekao je Zelenski.

Zemlje predstavljene u delegaciji imale su različite stavove prema invaziji Rusije na Ukrajinu, a Južna Afrika, Senegal, Uganda i Kongo su se uzdržali od direktne osude Moskve.

Egipat, Zambija i Komori glasali su protiv Rusije u oktobru tokom glasanja o rezoluciji Generalne skupštine UN kojom se osuđuje invazija Moskve.

Teme