Web Analytics
Švajcarci danas na referendumu odlučuju o klimatskom zakonu - BetaRS

Švajcarci danas na referendumu odlučuju o klimatskom zakonu

Svet | Izvor: Beta | 18.06.2023 | access_time 10:10
Švajcarci danas na referendumu odlučuju o klimatskom zakonu
Građani Švajcarske danas na referendumu treba da odluče o zakonu koji predviđa uvođenje klmatskih mera za oštro smanjenje emisije gasova staklene bašte.

Referendum je raspisan nakon kampanje koju su pokrenuli naučnici i ekolozi za spasavanje čuvenih švajcarskih glečera, koji se tope alarmantnom brzinom.

Učesnici kampanje su prvobitno predložili još ambicioznije mere, ali su kasnije podržali vladin plan kojim se predviđa da Švajcarska postigne "neto nultu" emisiju do 2050.

Takođe se izdvaja više od tri milijarde švajcarskih franaka (3,357 milijardi dolara) za pomoć kompanijama i vlasnicima kuća da odustanu od upotrebe fosilnih goriva.

Nacionalistička narodna partija Švajcarske koja je zahtevala referendum o zakonu tvrdi da će predložene mere dovesti do povećanja cena struje.

Sa druge strane, oni koji podržavaju plan tvrde da će Švajcarska biti teško pogođena globalnim zagrevanjem i da već oseća posledice porasta temperatura na glečerima.

Švajcarski glečeri su doživeli rekordno topljenje prošle godine, izgubivši više od šest odsto svoje zapremine što je uzbunilo naučnike koji kažu da se gubitak od dva odsto nekada smatrao ekstremnim.

Stručnjaci kao što je Matijas Hus, glaciolog sa Švajcarskog instituta za tehnologiju u Cirihu, počeli su da objavljuju dramatične snimke povlačenja glečera i odrona kamenja od topljenja permafrosta na društvenim medijima kako bi skrenuli pažnju na promene koje se dešavaju u Alpima.

"Učinimo nešto dok još možemo da sprečimo najgore", napisao je nedavno na Tviteru.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika