Web Analytics
Ana Oreg (PSG): Kriminalne radnje u Kinološkom savezu, nasilje nad životinjama u firmi Avenija MB - BetaRS

Ana Oreg (PSG): Kriminalne radnje u Kinološkom savezu, nasilje nad životinjama u firmi Avenija MB

Vojvodina | Izvor: Beta | 18.06.2023 | access_time 11:05
Ana Oreg (PSG): Kriminalne radnje u Kinološkom savezu, nasilje nad životinjama u firmi Avenija MB
Poslanica Pokreta slobodnih građana (PSG) u Skupštini Srbije Ana Oreg uputila je danas otvoreno pismo ministarski poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jeleni Tanasković u kojem je navela da se u Kinološkom savezu Srbije dešavaju "kriminalne radnje" i da firma "Avenija MB" koja treba da se bavi zbrinjavanjem napuštenih pasa, primenjuje nasilje nad životinjama.

"U toku je kriminalna radnja koja traje više decenija od strane udruženja građana pod nazivom Kinološki savez Srbije. To udruženje radi mimo zakona, bez posedovanja vašeg rešenja, koje mu je po postojećim propisima neophodno za rad", navela je Ana Oreg u pismu.

Oreg, koja je i predsednica vojvođanskog odbora PSG-a, dodala je da Kinološki savez Srbije izdaje, odnosno prodaje rodovnike kršeći Zakon o dobrobiti životinja, bez provere legla i bez traženja na uvid dokaza da su psi po zakonu obeleženi.

"Na osnovu toga Kinološki savez Srbije izbegava bilo kakvu kontrolu Ministarstva finansija, jer ne postoji način da se utvrdi koliko je tačno rodovnika to udruženje izdalo i naplatilo. To udruženje, zarad lične finansijske koristi, podstiče i promoviše rad svih odgajivačnica koje nisu registrovane u Upravi za veterinu, što bi takođe po zakonu bilo obavezno", kazala je Ana Oreg.

Prema njenim rečima, takve nelegalne odgajivačnice ne poštuju Zakon o dobrobiti životinja, ali neregistracijom izbegavaju i kontrolu nadležne inspekcije, u ovom slučaju veterinarske.

Poslanica PSG-a, koja je doktorka veterine, rekla je da protiv firme "Avenija MB" postoji nekoliko stotina krivičnih prijava zbog nasilja nad životinjama.

"Pre nekoliko dana imali smo priliku da na društvenim mrežama vidimo snimak iz Paraćina, na kojem dvojica radnika iz pomenute firme na neljudski način vuku i ubacuju u metalni sanduk psa koga su uhvatili, dok pas udara glavom. Osim što se na ovaj način vrši nasilje nad životinjama, naša država trpi ogromnu materijanu štetu kao i štetu po ugled u svetu", ocenila je Oreg.

Teme