Web Analytics
NADA: Rebalansom budžeta izdvojiti sredstva za sanaciju štete od poplava - BetaRS

NADA: Rebalansom budžeta izdvojiti sredstva za sanaciju štete od poplava

Ekonomija | 19.06.2023 | access_time 12:30
NADA: Rebalansom budžeta izdvojiti sredstva za sanaciju štete od poplava
FOTO: MUP SRBIJE

Parlamentarna koalicija NADA zatražila je danas od Vlade Srbije da usvoji rebalans državnog budžeta, kojim bi izdvojila sredstva za sanaciju štete koje su poplave prouzrokovale na poljoprivrednim kulturama, kućama, putevima i drugim privatnim i javnim objektima.

Koalicija, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije, navela je u saopštenju da interventnu pomoć treba isplatiti iz budžetske rezerve, ali da je rebalans potreban kako bi Vlada usvojila sveobuhvatan paket podrške o kom bi Skupština Srbije raspravljala po hitnom postupku.

Prema njihovim rečima, rebalans treba da omogući obeštećenje svih građana koji su zbog poplava pretrpeli štetu, obeštećenje privrednih subjekata koji su pretrpeli štetu od elementarnih nepogoda, sanaciju svih oštećenih puteva i čišćenje i uređenje rečnih korita i kanala, uličnih odvoda i obnovu crpnih stanica kako bi se u budućnosti štete od obilnih padavina umanjile.

"Finansijska sredstva za podršku svima koji su pretrpeli štetu mogu biti obezbeđeni odustajanjem od skupih i štetnih projekata kao što su izgradnja nacionalnog stadiona, izgradnja autoputa od Niša do Albanije. Određeni radovi na sanaciji šteta moguće je organizovati i putem akcija i moba jer je želja stanovništva da sanira štetu ogromna", navodi se u saopštenju.

Teme