Web Analytics
Si na sastanku sa Blinkenom: Svetu potrebni stabilni odnosi Kine i SAD - BetaRS

Si na sastanku sa Blinkenom: Svetu potrebni stabilni odnosi Kine i SAD

Svet | Izvor: Beta | 19.06.2023 | access_time 13:55
Si na sastanku sa Blinkenom: Svetu potrebni stabilni odnosi Kine i SAD
Kineski predsednik Si Đinping koji se danas sastao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Velikoj dvorani naroda u Pekingu naglasio je da su svetu potrebni stabilni odnosi Kine i SAD dodajući da dve zemlje mogu da pronađu pravi način saradnje zarad budućnosti čovečanstva.

"Kinezi su, kao i Amerikanci, dostojanstveni, samouvereni i ljudi sa samopouzdanjem i oba naroda imaju pravo na bolji život", rekao je predsednik Kine, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Si je naveo i da zajednički interesi dve zemlje treba da budu poštovani i da uspeh jedne zemlje nije pretnja drugoj. On je ocenio i da dve zemlje treba da deluju sa osećajem odgovornosti za istoriju, za ljude i svet i da treba bilateralne odnose da postave na ispravan put.

"Tako će doprineti globalnom miru i razvoju i pomoći da svet, koji je promenljiv i turbulentan, bude stabilniji, izvesniji i konstruktivniji", dodao je Si.

Kineski predsednik je naglasio da konkurencija velikih zemalja nije u skladu sa današnjim vremenom, a još manje može da reši probleme Amerike ili izazove sa kojima se svet suočava. Kina poštuje američke interese i ne želi da izaziva Sjedinjene Države ili na bilo koji način da ih ugrozi.

"Isto tako, Sjedinjene Države treba da poštuju Kinu i ne smeju da povrede kineska legitimna prava i interese. Nijedna strana ne treba da pokušava da svojom voljom oblikuje drugu stranu, a još manje da drugoj strani uskrati njeno legitimno pravo na razvoj", naveo je predsednik Kine.

Si je rekao da se Kina uvek nadala da će odnosi dve zemlje biti zdravi i stabilni i da veruje da dve velike zemlje mogu da prevaziđu različite poteškoće i da pronađu pravi način da se slože na osnovu međusobnog poštovanja, mirne koegzistencije i saradnje u kojoj svi dobijaju. On je pozvao američku stranu da usvoji racionalan i pragmatičan stav i da radi sa Kinom u tom pravcu.

Si je dalje istakao da dve strane treba da ostanu privržene zajedničkom razumevanju koje su on i američki predsednik Džo Bajden postigli na Baliju, kao i da pozitivne izjave pretoče u konkretne akcije kako bi se kinesko-američki odnosi stabilizovali i unapredili.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika