Web Analytics
Stano: EU traži hitnu deeskalaciju, u suprotnom konkretni potezi prema Prištini i Beogradu - BetaRS

Stano: EU traži hitnu deeskalaciju, u suprotnom konkretni potezi prema Prištini i Beogradu

Svet | 19.06.2023 | access_time 14:15
Stano: EU traži hitnu deeskalaciju, u suprotnom konkretni potezi prema Prištini i Beogradu
FOTO: BETA/European Commission/XAVIER LEJEUNE

Evropska unija očekuje "opipljive korake" vlasti u Prištini i Beogradu za smanjivanje zaoštravanja na Kosovu i dolazak čelnika dve strane na "krizni sastanak" u Brisel, a u suprotnom će uslediti "konkretni potezi" šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, izjavio je danas portparol Evropske komisije Peter Stano.

Stano je rekao da kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nisu potvrdili dolazak u Brisel na "krizni sastanak", na koji ih je Borel pozvao radi pronalaženja rešenja za najnoviju krizu na severu Kosova i razgovora o sprovođenju Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije.

Borel i EU traže da Kurti i Vučić dođu u Brisel "bez preduslova" i da se angažuju na rešavanju krize, a u suprotnom će "biti posledica koje će neizostavno osetiti i građani Kosova i Srbije", dodao je Stano, navodeći da će za to "isključivo biti odgovorni lideri, premijer Kurti i predsednik Vučić, i niko drugi".

"Ali trenutno smo usredsređeni na to što je istinski potrebno i hitno, a to je smanjivanje zaoštravanja i pronalaženje izlaza iz krize", kazao je Stano.

Ministri spoljnih poslova članica EU sledećeg ponedeljka će razmotriti i doneti zaključke o tome da li čelnici vlasti u Prištini i Beogradu povlače "razumne poteze" za smanjivanje napetosti, uključujući dolazak na "krizni sastanak" u Brisel, što će se odraziti i na "evropski put i perspektivu Kosova i Srbije", dodao je Stano.

Teme