Web Analytics
Francuska pozdravila mirovne napore afričke misije za Ukrajinu - BetaRS

Francuska pozdravila mirovne napore afričke misije za Ukrajinu

Svet | Izvor: Beta-AFP | 19.06.2023 | access_time 19:00
Francuska pozdravila mirovne napore afričke misije za Ukrajinu
Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona (Catherine Colonna) pozdravila je danas u Pretoriji afričku mirovnu misiju u Rusiji i Ukrajini, uprkos lošem odzivu Moskve i Kijeva na predloženi plan.

Delegacija koju čini nekoliko afričkih šefova država, među kojima Siril Ramafoza (Južna Afrika), Maki Sal (Senegal), Hakainde Hišilema (Zambija) i Azali Asumani (predsednik Afričke unije), kao i predstavnici Konga, Ugande i Egipta, boravila je prošle nedelje u Kijevu i Sankt Peterburgu.

Oni su razgovarali sa predsednicima Ukrajine i Rusije, Volodimirom Zelenskim i Vladimirom Putinom, kojima su predložili plan od deset tačaka za okončanje rata.

Ti predlozi uključuju smirivanje napetosti dve strane, ukidanje prepreka za izvoz žita preko Crnog mora i oslobađanje ratnih zarobljenika.

Ukrajinski predsednik je odbio ponudu posredovanja.

"Dozvoliti pregovore sa Rusijom sada, kada je okupator na našoj zemlji, znači zamrzavanje rata", ocenio je Zelenski.

Kremlj je sa svoje strane ocenio afrički plan kao "veoma težak za sprovođenje".

"Svaki napor za mir je pozitivan ako ima za cilj da povrati principe Povelje UN... i ako ima nameru postizanja pravednog i trajnog mira", rekla je francuska ministarka tokom konferencije za novinare u Pretoriji, izbegavajući novinarska pitanja o bliskosti Južne Afrike i Rusije.

Ta posrednička i mirovna misija dolazi u trenutku kada Južna Afrika pokušava da se odbrani od optužbi da je, uprkos proglašenoj neutralnosti u sukobu sa Ukrajinom, na strani Rusije.

Afričke zemlje su teško pogođene porastom cena žita posle početka ruske invazije na Ukrajinu, velikog izvoznika pšenice i drugih poljoprivrednih proizvoda. Afrika je pogođena i širim uticajem rata na svetsku trgovinu.

Teme