Web Analytics
Đilas: Srbija mora da krene ka Evropi i postane članica EU - BetaRS

Đilas: Srbija mora da krene ka Evropi i postane članica EU

Politika | Izvor: Beta | 19.06.2023 | access_time 21:45
Đilas: Srbija mora da krene ka Evropi i postane članica EU
Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas ocenio je danas da Srbija mora da krene ka Evropi i da postane članica Evropske unije.

"Da smo deo EU mnoge od ovih stvari koje danas u Srbiji imamo se ne bi dešavale, jer bi to značilo da smo neke standarde ispunili", rekao je on televiziji N1, a preneo je SSP.

Prema njegovim rečima, ti standardi se odnose na to da Srbija ima samostalno pravosuđe, profesionalno tužilaštvo, drugačije obrazovanje i radnička prava.

"Mi nemamo drugu budućnost, sve drugo znači da budućnosti nema", rekao je Đilas.

Ocenio i da su izjave predsednika Srbije da Srbija možda postane deo zajednice u kojoj su Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika (BRIKS) "nuđenje alternative koja ne postoji"

"Mi smo u Evropi, moramo da vodimo evropsku politiku, niko neće da ukine nama ćirilicu nego će se naša ćirilica kao i bugarska pojaviti na zgradi EU u Briselu", kazao je on.

Đilas je rekao da je rat u Ukrajini podelio ceo svet i da Srbija ne može da bude sa pogrešne strane,

"Zato pravac Evropa, sve drugo je jedna velika avantura, a znate kako smo kroz te avanture prolazili ovih 30 godina", rekao je lider SSP-a.

Đilas je na temu mogućih izbora ponovio da najiskrenije preporučuje predsedniku države da ne raspisuje izbore pod uslovima kao prethodnih godina, jer to nisu izbori i to nije način da se izađe iz krize.

"Način da se izađe iz krize je smena REM-a, a onda izbor pravih ljudi u tom telu koji su stručni i koji će onda doneti odluku da li će se nekim televizijama oduzeti frekvencija, a drugim dodeliti", kazao je on.

Prema njegovim rečima, to je i smena u RTS-u, jer "tri izveštaja sa protesta (Srbija protiv nasilja) u dnevniku nisu ništa", a "RTS se nije promenio".

Dodao je da i ministar unutrašnjih poslova treba da podnese ostavku.

Teme