Web Analytics
Li Ćijang i Štajnmajer: Kina i Nemačka imaju čvrst temelj za saradnju - BetaRS

Li Ćijang i Štajnmajer: Kina i Nemačka imaju čvrst temelj za saradnju

Svet | 20.06.2023 | access_time 08:30
Li Ćijang i Štajnmajer: Kina i Nemačka imaju čvrst temelj za saradnju
Kineski premijer Li Ćijang rekao je u razgovoru s nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom da između Kine i Nemačke nema sukoba interesa i da dve zemlje imaju čvrst temelj za saradnju i snažan zamajac za razvoj, prenosi danas Kineska medijska grupa (CMG).

Li se sa Štajnmajerom sastao u ponedeljak u predsedničkoj palati u Berlinu i preneo musrdačne pozdrave kineskog predsednika Si Đinpinga.

"Kako je prošle godine obeležena je 50. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Nemačke, predsednici Si i Štajnmajer su razmenili čestitke i održali telefonski razgovor, pružajući strateške smernice za zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa", kazao je Li.

Istakao je da Kina pridaje veliki značaj odnosima Kine i Nemačke, i dodao da njegova poseta Nemačkoj i kopredsedavanje Sedmim međuvladinim konsultacijama Kine i Nemačke sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom ima za cilj da sprovede konsenzus koji su postigli šefovi država, kontinuirano povećava poverenje i razjašnjava sumnje, istražuje nove mogućnosti za bilateralnu saradnju, obogaćuje konotaciju kinesko-nemačkog sveopšteg strateškog partnerstva, i doprinosi razvoju obe zemlje i globalnom ekonomskom oporavku.

"Fundamentalni sukob interesa između Kine i Nemačke ne postoji, dve zemlje imaju čvrst temelj za saradnju i snažan zamajac za razvoj", kazao je Li.

"Kina uvek podržava otvorenost i saradnju i smatra da je najveći rizik ako ne postoji saradnja. Najveća skrivena bezbednosna opasnost je da nema razvoja. Kina je spremna da radi sa Nemačkom na održanju mira, razvoja i saradnje, igra konstruktivnu ulogu u doprinosu globalnoj stabilnosti i prosperitetu, i pruži veću sigurnost promenljivom i turbulentnom svetu. Razvoj Kine je pozitivan doprinos svetu i važna prilika za sve zemlje", naveo je.

Štajnmajer je sa svoje strane zatražio od Lija da prenese svoje iskrene pozdrave predsedniku Siju, rekavši da je Nemačka voljna da bude partner Kine od poverenja kako bi zajednički zaštitila liberalizaciju trgovine i susrela se sa izazovima kao što su klimatske promene.

"Nemačka se protivi razdvajanju i svakom obliku konfrontacije, voljna je da pojača komunikaciju sa Kinom kako bi se uložili zajednički napori za promovisanje svetskog mira i razvoja", kazao je predsednik Nemačke.

Dve strane su takođe razmenile mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog pitanja, kao što je kriza u Ukrajini.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika