Web Analytics
U Nišu održano međuregionalno takmičenje ekipa Crvenog krsta - BetaRS

U Nišu održano međuregionalno takmičenje ekipa Crvenog krsta

Društvo | 20.06.2023 | access_time 14:45
U Nišu održano međuregionalno takmičenje ekipa Crvenog krsta

Međuregionalno takmičenje ekipa Crvenog krsta u pružanju prve pomoći i realističkom prikazivanju povreda, stanja i oboljenja okupilo je u niškoj Tvrđavi 18 ekipa iz istočne i južne Srbije.

U revijalnom delu veštine su pokazale ekipe petlića, dok su se ekipe podmlatka i omladinaca nadmetale za plasman na državno takmičenje.

Potpredsednik Crvenog krsta Srbije Milutin Mihajlović je istakao da Crveni krst ima brojne instruktore i sve drugo što je potrebno za obuku za pružanje prve pomoći.

„Ovo je takmičenje kroz koje mi pokazujemo šta smo naučili naše volontere i široke mase stanovništva u Srbiji iz programa prve pomoći. Prva pomoć je jedan od važnijih oblasti javnih ovlašćenja Crvenog krsta Srbije. Cilj nam je da što veći broj broj građana obučimo za pružanje prve pomoći, takozvane laičke prve pomoći, jer je nekada prva pomoć u stvari prva i najvažnija karika u spasavanju života u nesrećama, prirodnim nepogodama, saobraćajnim nepogodama i tako dalje“, istakao je Mihajlović.

Sekretar Crvenog krsta Niš Sanja Stojanović kazala je da se u Nišu nadmetalo oko 250 mladih iz osam mesta sa područja istočne i južne Srbije.

„Na svim poligonima su određene scene, sa određenim povredama i njihov je zadatak da prepoznaju povrede i povređene i shodno povredama da ih zbrinu. Pored pokaznih poligona imamo i dva radna poligona. Na jednom će predstavnici Policijske uprave Niš pokazati svoje rekvizite i drugi radni poligon koji čini Sektor za vanredne situacije ili naši vatrogasci koji će takođe prikazati deo svoje opreme i razmeniti sa našim takmičarima svoja iskustva", objašnjava Stojanović.

Jedna od učesnica međuregionalnog takmičenja u Nišu Lazara Denković kazala je da su obuke iz prve pomoći koja je prošla u Crvenom krstu bile vrlo zanimljive.

„Naučili smo dosta toga i po meni ništa nije bilo teško. Sve je lako kad želiš. Učili smo da radimo KPR, previjamo rane, da radimo imobilizaciju i još mnogo lakših stvari."

Najuspšenije ekipe na međuregionalnim takmičenjima održanim u Beogradu, Čačku i Nišu, nadmetaće se na državnom takmičenju koje će biti održano tokom septembra.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

Teme