Web Analytics
Norveška tehnologija uvodi zamenu za ugalj u BiH: Pilot projekat se sprovodi u Tuzli - BetaRS

Norveška tehnologija uvodi zamenu za ugalj u BiH: Pilot projekat se sprovodi u Tuzli

Zelena Srbija | 20.06.2023 | access_time 15:40
Norveška tehnologija uvodi zamenu za ugalj u BiH: Pilot projekat se sprovodi u Tuzli

Norveška kompanija GEIA AS, u saradnji sa kompanijom JP Elektroprivreda BiH, najavila je potpisivanje ugovora za realizaciju pilot projekta testiranja norveške tehnologije posebno dizajnirane da direktno zameni ugalj.

Pilot projekt će se sprovesti u najvećoj bosanskohercegovačkoj termoelektrani na ugalj u Tuzli.

Tuzlanski info portal smatra da je u pitanju značajna prekretnica u prelasku sa uglja koji zagađuje na korišćenje održive biomase kao pouzdanog i ekološki prihvatljivog izvora energije.

Pored značajnog smanjenja emisije zagađujućih gasova koji izazivaju zagrevanje klime, uspostavljanje najsavremenijih proizvodnih pogona u Bosni i Hercegovini će otvoriti mnoga nova radna mesta "u industriji okrenutoj ka budućnosti".

Norveški investitori vide mogućnosti i za druga zdrava i održiva ulaganja u proizvodnju obnovljive energije u BiH.

Povodom potpisivanja sporazuma predstavnici Ambasade Norveške u BiH na čelu sa ambasadorom Olavom Reinertsenom posetiće danas termolektranu Tuzla.

"Radujemo se bliskoj saradnji sa JP Elektroprivredom BiH i drugim relevantnim akterima kako bismo osigurali uspešnu implementaciju tog pilot projekta. Uvereni smo da će naša tehnologija razvijena u Norveškoj doprineti ubrzanju tranzicije na čistiju energiju i smanjenju zavisnosti od uglja u BiH", saopštila je Ambasada Norveške.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija