Web Analytics
Stefanović (SSP) o retorici vlasti: Tužni film smo već gledali u 90-im - BetaRS

Stefanović (SSP) o retorici vlasti: Tužni film smo već gledali u 90-im

Politika | 20.06.2023 | access_time 18:45
Stefanović (SSP) o retorici vlasti: Tužni film smo već gledali u 90-im
FOTO: MILAN OBRADOVIC

Funkcioner Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović ocenio je danas da aktuelna vlast kao i ona iz devedestih godina pokušava da dobije političke poene u domaćem javnom mnjenju oštrom retorikom prema međunarodnoj zajednice po pitanju Kosova.

On je za televiziju N1 podsetio da su građani Srbije taj "tužni film već gledali" i da su, kako je kazao, "jako loše prošli".

Stefanović je rekao da su vlasti u Beogradu, kada su uvidele da je bila greška što su Srbi napustili kosovske institucije, počele da "viču na ceo svet".

"Taj film smo gledali devedesetih godina a pošto je Srpska napredna stranka u procesu rešeljeljizacije, sada pokušavaju istom retorikom i istim 'klinačkim forama' da pređu međunarodnu zajednicu kao devedeseti godina, a mi smo taj tužni film već gledali i vrlo loše smo prošli", rekao je on.

On je ocenio da takvo ponašenje Srbima na Kosovu sada svakako nije potrebno i optužio vlasti u Beogradu da to rade zbog političkog rejtinga.

"Prave se rejting efendije... umesto da se skoncentrišemo na ono što je najvažnije, da sačuvamo Srbe i njihovu bezbednost i podvlačim nema priznanja Kosova ali moramo da zaštitimo Srbe i zatvorimo sva otvorena pitanja s Albancima", rekao je on.

Stefanović je rekao da Beograd treba da oslobodi tri uhapšena kosovska policajca i da time omogući međunarodnoj zajednici da natera kosovskog premijera Aljbina Kurtija da uradi "sve što je potrebno".

Kazao i da na severu Kosova uhapšeni Srbi treba da budu pušteni i dodao da međunarodna zajednica "ima polugu" da natera Kurtija da uradi to što je potrebno, u šta je ubrojao nove izbore i povlačenje kosovske policije sa severa.

On je pozdravio današnju molbu mađarskog premijera Viktora Orban, upućenu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, da vrati tri kosovska policijaca, i dodao da u međunarodnoj zajednici postoji "jasna slika" da je Kurti izvor svih problema i tenzija.

"Sada kada treba - kada imamo penal a nema golmana na golu - mi imamo predstavnike najviše vlasti u Beogradu koji uživo, svaki dan pred kamerama doživljavaju neke vrlo destabilizujuće situacije", kazao je on.

Teme